Třicetiletá i starší auta se setkala na Jihlavsku

Bílý Kámen (Jihlavsko) – Trochu neobvyklý sraz historických automobilů proběhl v Bílém Kamenu u Jihlavy. Auta, která se sjela, často ještě nepatří mezi veterány, současně však už nejde o vozidla, kterým by bylo možné bez obav o zdraví nebo z poruchy cestovat na dlouhé vzdálenosti. K vidění jsou minicoopery, trabanty, staré mercedesy, „kachny“ nebo třeba škody 100 a 120. Všechna zúčastněná vozidla musí být starší než 30 let.

Jako první přijel do Bílého Kamenu u Jihlavy zrenovovaný Renault 4CV, kterému je letos rovných 50 let. Manželé Dvořákovi z Babic si historický vůz pořídili na stáří, původní trosku zrenovovali a nyní ho používají jako běžné auto. „Vnitřkek je zachovalý – sedadla jsou původní,“ zdůraznila ovšem Eva Dvořáková.

„Veteránskou“ registrační značku měla v Bílém Kamenu menšina aut, k vidění byly minicoopery, škody od octavie po typ 742, opely, fiaty, sovětské pobědy, ale také mercedesy, v jakých jezdili v polovině minulého století západní státníci. Nechyběly ani historické motocykly – ty však už úředně většinou mezi veterány patřily. Jejich majitelé proto také dorazili v dobových oděvech. „Na takový stroj nemůžete v riflích,“ podotkl majitel historické motorky Jiří Dvořák.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Část strojů, které se na setkání sjely, se vydala na desetikilometrový závod. „Na startu jsme měli letos 65 aut, což je o 15 víc než vloni,“ pochválil účast ředitel závodu Jiří Beňáček.

Obdobný sraz čeká majitele automobilů starších než 30 let zase za rok. Uskutečnit se má ve Žďáru nad Sázavou.

Setkání starých automobilů v Bílém Kamenu není tento víkend jediné. Veteráni z první třetiny minulého století se sjely také do Kutné Hory. V Potštejně zase začal sraz automobilů značky IFA.