Podvodníci obrali podnikatele o desítky milionů korun

Valašské Meziříčí - Přes čtyřicet milionů korun vylákali podvodníci z podnikatele z Valašského Meziříčí pod slibem pomoci s vymáháním dluhů od obchodních partnerů. Místo toho však muže postupně pod nejrůznějšími záminkami obírali o další peníze. Většinu z celkových více než 40 milionů korun, které jim důvěřivý podnikatel předal, prohráli v automatech nebo prohýřili nákupy luxusního zboží.

Podvodníci podnikatele z Valašského Meziříčí na Vsetínsku oslovili na začátku loňského roku. Jeden z podezřelých se mu tehdy do telefonu představil jako Pokorný z Náchodu. Za nedobytné pohledávky od partnerů dosahující 3,5 milionu korun mu nabídl pět milionů. Poté podnikatele navštívili údajní zástupci Pokorného přímo v jeho bydlišti a požadovali po něm zálohu na náklady spojené s vymáháním ve výši 263 tisíc korun. Jelikož působili velmi seriózně, podnikatel jim tuto částku vyplatil. Jenomže částka, kterou od něj muži takto mámili, neustále narůstala.

Znovu ho kontaktovali loni v březnu s tím, že Pokorný se dostal do vězení a potřebují peníze na jeho propuštění. Za tuto historku od podnikatele inkasovali 9,5 milionu korun - část z nich zřejmě prohráli v automatech nebo prohýřili nákupy luxusního zboží.

V létě se mu pak ozvali znovu s tím, že Pokorný náhle zemřel a potřebují další peníze, aby se mohli dostat k jeho účtům, na kterých měl mít uloženo 60 milionů korun. „Pachatelé vystupovali velmi přesvědčivě. Prokazovali se i nepravými materiály a vystavovali falešné jistiny,“ řekl kriminalista František Urbánek. Po vyplacení dalších peněz se ale poškozenému dlouho neozývali.

Své peníze už neviděl, obrali ho navíc o další

Teprve v srpnu se na muže obrátila jiná dvojice vystupující rovněž pod falešnou identitou. Milan Tevrak a Josef Škop z Ostravska se vydávali za společníka Pokorného a ředitele banky. Pro zpřístupnění účtu Pokorného z podnikatele vylákali půjčky ve výši 26 milionů, které jim předal ve víře, že alespoň získá zpět peníze, které již do pochybné záležitosti investoval. Toho se ale nedočkal a obrátil se na policii.

Tevraka a Škopa zadrželi kriminalisté minulý pátek v Ostravě a Karviné. Za podvod jim teď hrozí až desetileté vězení. Předchozí dva pachatelé si momentálně odpykávají trest za jinou trestnou činnost. „Prověřujeme celou skupinu z Náchodska, která by mohla mít s případem spojitost,“ uvedl Urbánek. Policie hledá také další poškozené, zatím se jim přihlásili další dva.