VZP chce zavřít část nemocnic ve Stodě a v Rokycanech

Plzeň - Nemocnicím ve Stodě na Plzeňsku a v Rokycanech hrozí uzavření gynekologie, porodnice a dětského oddělení a výrazné omezení chirurgie. Po Plzeňském kraji, jenž je vlastníkem obou zdravotnických zařízení, to požaduje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Kraj a spádová města ale jakékoli omezení péče od roku 2013 odmítají a chtějí dále jednat.

„Tlak ze strany VZP na rušení lůžek tady je. U chirurgických oddělení by to bylo omezení na maximálně 15 až 16 lůžek ze současných 30. A navíc je to o určitém přerodu na jednodenní péči, která neřeší akutní stavy, neboť je pro plánované výkony a drobné zákroky,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek.

Kraj s rušením ani omezením oddělení zásadně nesouhlasí. Už v červnu zahájil jednání s VZP a po prázdninách se znovu sejdou společně se starosty Rokycan a Stodu, kteří restrikci jednoznačně odmítají. „Výsledky jednání přenášejí na další obce a občany, aby věděli, co se chystá na jejich malý region,“ dodal Šimánek.

Nemocnice v Rokycanech
Zdroj: ČT24

Obě nemocnice by se „smrskly“ zhruba na polovinu. „Pokud by měly dále fungovat, tak i zakonzervované prostory by se musely vytápět a udržovat. Vinou stejných nákladů na energie a údržbu a nižších příjmů za lékařskou péči by zřejmě ztráta zařízení narostla,“ řekl Šimánek. VZP chce podle něj hradit péči jen těm nemocnicím, které mají minimálně přes 500 porodů ročně. Rokycany a Stod jich mají dohromady 700. „Čtyři porodníci tam zvládají 350 porodů, což je hodně. Přitom tam nedošlo k žádným pochybením,“ dodal.

Podle něj sliby VZP, které kraji dala počátkem roku při protestu lékařů Děkujeme, odcházíme, padly bezprostředně poté, co bylo oznámeno ukončení akce. Hejtman Milan Chovanec dodal, že jednání ostatních zdravotních pojišťoven jsou vstřícnější. „VZP jednoznačně zneužívá postavení na trhu,“ uvedl. Všech šest nemocnic Plzeňského kraje dostává údajně na pacienta nejméně v Česku.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Podle Chovance se mají příští rok snížit úhrady nemocnicím v Plzeňském kraji o 10 až 13 procent, což by znamenalo ztráty v řádu dalších desítek milionů korun. Kraj má s VZP smlouvu do konce příštího roku, ale už do konce letoška zašle pojišťovna kraji návrh na léta 2013 a dále. Už dopředu avizuje výrazné zásahy v nemocnicích v Rokycanech a Stodě, která funguje i jako spádové zařízení pro velkou část Tachovska, kde nemocnice chybí. Lidé z Tachovska by tak museli jezdit až do Plzně, což by podle vedení kraje znamenalo velký hazard se životy.