Ústecko spojuje síly v boji proti sběračům kovů

Ústecko - S novou strategií vytáhnou společně do boje se sběrači kovů strážníci měst v Ústeckém kraji. Budou si vzájemně vyměňovat informace o tom, jak zloději vypadají, čím jezdí a co ukradli. Po ztracených věcech pak budou pátrat ve sběrnách v celém regionu.

Organizované skupiny sběračů kovů trápí města v Ústeckém kraji čím dál více. Zloději vyměnili své kárky za auta a dokáží tak napáchat mnohem větší škody. Prodávat jezdí do okolních měst, kde je nikdo nezná. „Cestují mezi městy. Většinou mají škodu favorit, kterou naloží šrotem v Chomutově a odvezou do sběrny v Teplicích nebo v Ústí,“ potvrzuje primátor Teplic Jaroslav Kubera.

Strážníci chtějí vytvořit databázi ukradených věcí a nejznámějších sběračů kovů. Pátrání se tak nebude omezovat už jen na konkrétní město, ale na celý kraj. „Třeba nahlásíme do Děčína kolegům, že se nám ztratila víka od kanálů, oni nám je pohlídají,“ vysvětluje Jan Novotný z ústecké městské policie. Například v Ústí nad Labem řeší strážníci v průměru osm krádeží týdně. Naposledy přímo na služebně městské policie. „Naši sběrači si řekli, že pod svícnem je největší tma. Ukradli nám kabel od kamerového systému,“ dodává Novotný.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Od nového systému si slibují mnoho i strážníci v dalších městech. „Budeme mít daleko lepší přehled o tom, kde se potencionální zloději pohybují, jak vypadají, a zejména v jakých vozidlech jezdí,“ doufá Tomáš Pavlík, zástupce ředitele městské policie v Děčíně. Podle primátora Kubery jsou nyní výkupní ceny kovů vysoko, což značně přispívá k zvýšenému počtu krádeží. „Zloději dokáží na jakýkoli cenový pohyb komodity zareagovat daleko rychleji než ostřílení burzovní spekulanti,“ říká Tomáš Pavlík.

Strážníci zabavují šrot každému, kdo neprokáže jeho původ. Pokud se do půl roku nepřihlásí původní majitel, prodají ho a zisk věnují charitě.