Všechny Bukovany na jednom místě

Bukovany – Poosmnácté se o tomto víkendu sešli obyvatelé obcí s názvem Bukovany. V celé republice jich je celkem šest, každý rok si pořadatelství srazu bere na starost jedna z nich. Tentokrát setkání organizovaly Bukovany u Příbrami.

Hlavním bodem programu byl přátelský turnaj v malé kopané, který se hraje při každém setkání. "Přidávají se další soutěže, které si každá obec vymyslí, doplnil starosta Bukovan u Benešova Miroslav Šiška.

Například specialitou Bukovan u Příbrami je Bukovanská šlapka. Podle pořadatelů jde o vražedný cyklistický závod do strmého kopce Ovčín. Vyhraje prý každý, kdo přežije. Hraje se třeba i nohejbal, ping-pong anebo se soutěží v chytání ryb. Letošní vítěz chytil celkem sedm ryb, nejdelší měřila 47 cm.

Reportáž Edity Valentové a Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Akci každá obec zajišťuje a financuje sama, včetně nejmenšího účastníka, kterým jsou se 70 obyvateli Bukovany u Příbrami, letošní hostitelská obec. „Pomáhají nám sponzoři, místní, většinou to ale platíme z obecního rozpočtu. Pět let šetříme a šestý rok je pak u nás,“ popisuje starosta Jiří Macoun.

Celkem se na letošním srazu sešlo zhruba 150 lidí. Příští rok jsou na řadě Bukovany u Benešova, kde se Bukovanští sjeli v roce 1994 poprvé. Akce je v Česku raritou, žádné jiné obce nepořádají celovíkendové srazy každý rok.