Mýto se v karlovarských lázních platit nebude

Karlovy Vary – Mýtné brány ani garážové domy v dohledné době v Karlových Varech stát nebudou. Město zakázku zrušilo, udajně byla nevýhodná. Firma TEI, která vyhrála výběrové řízení, se ale projektu nechce vzdát. Tvrdí, že tak prodělá miliony, o které se chce s Karlovými Vary soudit.

Karlovarská radnice chtěla zpoplatnit vjezd do lázeňského území. Vybraná firma měla dosadit závory, u kterých by řidiči platili mýtné. Současně měly vzniknout čtyři garážové domy, kde by nechávali svá auta lidé, kterým by se mýtné platit nechtělo. Dosazení závor a stavba garáží měly proběhnout ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru – firma, která by projekt zrealizovala, by si také nechávala většinu vybraných peněz.

Vše vymyslelo minulé vedení města, které ale občané loni na podzim z radnice vyhodili. Nové vedení z projektu nebylo příliš nadšeno a zakázku zrušilo. „Smlouva byla nevýhodná, protože penězi disponoval soukromý subjekt, a ne město,“ zdůvodnil vypovězení smlouvy radní Otmar Homolka (OCJJ). Město předpokládá, že vypovězení smlouvy pro ně nebude mít žádné následky. „Celý proces – výběrové řízení a uzavírání smluv o nájmu a investicích – neodpovídal koncesnímu zákonu. To znamená, že považujeme uzavřené smlouvy od počátku za neplatné,“ vysvětlil primátor Petr Kulhánek.

Za stavbu mýtných bran měla soukromá společnost TEI zaplatit 18 milionů. Další stovky milionů byla připravena zaplatit za garážovací domy na pozemcích města. Několik milionů už prý utratila a postup města odmítá. „V květnu roku 2010 jsme podepsali nájemní smlouvu a smlouvu o investici. Z našeho pohledu je smlouva platná, respektive obě smlouvy jsou platné,“ uvedl předseda představenstva firmy TEI Martin Hájek. Společnost podle něj bude přinejmenším chtít zpět peníze, které už investovala.

Podle opozice, která projekt před volbami připravila, bude mít vypovězení smlouvy jediný výrazný výsledek: centrum Karlových Varů zůstane přeplněné auty, která navíc nebude kde odstranit. „Dál bude v lázeňské čtvrti chaos, dál bude nebudeme mít parkovací domy, dál si bude vjíždět do lázeňské čtvrti, kdo bude chtít,“ shrnul bývalý radní Martin Zeman (ČSSD).

O problému budou jednat zastupitelé Karlových Varů zřejmě už v září.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)