Gymnázium Havlíčkův Brod se brání sloučení se SOŠ zdravotní

Havlíčkův Brod – Asi sto středních škol se s nadcházejícím školním rokem sloučí. Klesá totiž počet studentů, letos jich bude o 23 tisíc méně než v uplynulém školním roce. Ministerstvo školství proto tlačí na hejtmany, aby omezili provoz poloprázdných tříd. Proti slučování se ale často staví veřejnost, školy i obce. Na takový odpor narazil i plán Kraje Vysočina na sloučení havlíčkobrodského gymnázia se zdravotní školou.

Kraj Vysočina usiluje o sloučení gymnázia a střední zdravotnické školy v Havlíčkově Brodě. Úřad na to šel tak, že po odstoupení ředitele gymnázia nehledal jeho nástupce a chtěl ústav včlenit pod vedení zdravotnické školy. Proti sloučení se ale postavili zástupci obou škol a na středečním zasedání se k nim přidala také radnice. Starosta Jan Tecl je přesvědčen, že slučovat brodské školy není potřeba. „V Havlíčkově Brodě je školství optimalizované,“ poznamenal.

Podobně se vyjadřuje vedení gymnázia, které by začleněním do zdravotnické školy fakticky zaniklo, ačkoli jde o jedno z nejstarších gymnázií v Čechách a může se chlubit dobrými výsledky. Nezájmem studentů rozhodně netrpí. Vedení by proto chtělo, aby se kraj k ústavu postavil docela jinak. „Věřím, že zřizovatel velice rychle vypíše konkurs na funkci ředitele samostatného gymnázia,“ zdůraznila zástupkyně ředitele Danuše Vejrová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

O řadu nových studentů a zaměstnanců na zdravotnické škole nestojí, její vedení navíc zpochybnilo smysl sloučení. „Nedostali jsme žádnou analýzu od zřizovatele, takže myslím, že ani zřizovatel nemá tento rozklad vyroben. Myslím, že k žádným ekonomickým úsporám nedojde,“ uvedla ředitelka Naděžda Vrbatová.

Vedení kraje ale tvrdí, že je úbytek studentů nezvratný. Od záměru sloučit školy nejspíš po rozhodnutí radnice ustoupí, ale jen pro příští dva roky. „Já bych ale na jejich místě uvažovala spíš o budoucnosti,“ zhodnotila názor havlíčkobrodského zastupitelstva krajská radní Marie Kružíková.

O osudu obou havlíčkobrodských středních škol rozhodne vedení Kraje Vysočina v příštích měsících. Zda se sloučí, bude známo nejpozději na začátku druhého pololetí.