Po srážce vlaků podezírá policie strojvedoucího

Kařízek (Rokycansko) – Policisté podezírají strojvedoucího osobního vlaku, který ve středu u Kařízku na Rokycansku narazil do nákladní soupravy, že nehodu zavinil, když nerespektoval signalizaci a vjel do obsazeného úseku. Šedesátiletému muži hrozí obvinění z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Po nehodě byl zastaven provoz na hlavní trati Praha–Plzeň, regionální i dálkové vlaky se na ni vrátily až před půlnocí.

„Úsek trati byl zprovozněn včera ve 22:15, rychlík, který vyjížděl ve 22:10 z Prahy do Chebu, už projel normálně, podobně jako následné osobní vlaky, které vyjely dnes po čtvrté ranní z Rokycan do Berouna a opačně,“ přiblížila mluvčí oblasti Českých drah Radka Pistoriusová. 

Vážná železniční nehoda se stala brzy ráno ve středu, ovlivňovala tak provoz celý den. Policie je přesvědčena, že hlavním viníkem havárie byl strojvedoucí osobního vlaku, který narazil do konce nákladní soupravy. „Ve směru od Prahy na Plzeň přijel nákladní vlak se 14 nákladními vagony. Strojvedoucí soupravu před návěstidlem zastavil a na bílé blikající světlo se rozjel do stanice. Za tímto vlakem přijel osobní vlak se třemi vagony a jeho strojvedoucí pravděpodobně nerespektoval signalizaci na návěstidle. Spatřil nákladní vlak a počal brzdit, ale střetu lokomotivy s posledním vagonem už nezabránil,“ popsala průběh nehody policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Vykolejený vlak
Zdroj: ČT24

Nákladní vlak vezl nové automobily Škoda z Mladé Boleslavi do Itálie. Na posledním vykolejeném vagonu jich bylo ve dvou patrech 11. Horní plošina se při nárazu částečně propadla na střechy nových vozů. Škoda dosáhla podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala 4,26 milionu korun. Z toho je zhruba 2,5 milionu Kč na nákladním vlaku, 1,7 milionu na osobní soupravě a zbytek na kolejovém svršku.

Osobní auta na poškozeném vagonu
Zdroj: ČT24/Drážní inspekce

Mluvčí Drápal potvrdil, že drážní inspektoři došli ve svém vyšetřování k obdobným závěrům jako policie. Verze, že strojvedoucí osobního vlaku přehlédl návěst stůj, je podle něj „zřejmě ta nejpravděpodobnější“.