Důchodce si za znásilňování dcery nakonec odsedí deset let

Olomouc - Josef Šablatůra z Ostravy, který podle obžaloby přes dvacet let znásilňoval svoji dceru, si nyní ve vězení odsedí deset let místo osmi. Trest mu po odvolání obžaloby zpřísnil Olomoucký vrchní soud. Dnes již jednasedmdesátiletý důchodce má se svou dcerou dvě dospělé děti. Na svou obhajobu tvrdí, že děti nikdy mít nemohl. Testy DNA však jeho otcovství potvrzují.

Šablatůra znásilňoval svoji tehdy 16letou, dnes 43letou dceru opakovaně od roku 1983. Když s otcem odmítala spát, vyhrožoval jí udajně zabitím porážecí pistolí na prasata. Celkem ji prý donutil minimálně ke 1 130 souložím. Navíc jí zároveň zakazoval vycházet z domu a stýkat se s vrstevníky, zejména s muži.

Podle spisu má muž s dcerou dvě děti, které jsou nyní už dospělé. V 17 letech mu porodila syna, o rok později dceru. Oběma už je přes 20 let. Šokující informaci, že jejich děda je zároveň jejich otcem se dozvěděli teprve před 6 lety, kdy si jejich matka našla přítele, kterému se svěřila, a ten vše ohlásil policii.

Šablatůra na svou obhajobu tvrdí, že je mrzák a děti nikdy mít nemohl. Podle jeho slov měla jeho žena všech pět potomků s jeho bratrem. Tvrdí, že by sexuálního styku ani nebyl schopen. Ovšem testy DNA jeho slova vyvracejí. Jednoznačně totiž prokázaly, že otcem všech dětí je on.