Blokádu silnice v Havlíčkově Brodě provázely potyčky s řidiči

Havlíčkův Brod – V Havlíčkově Brodě dnes několik desítek lidí blokovalo půl hodiny dopravu v Masarykově ulici, která je frekventovanou výpadovkou na Kolín. Chtěli tak upozornit na špatnou dopravní situaci ve městě. Akci provázely menší potyčky s řidiči. Jednomu autu, které podle demonstrujících najelo na přechod, lidé zřejmě láhví rozbili boční sklo. Občas se ozývaly nadávky a na konci protestu se tři muži poprali.

Protestující ve vestách a s transparenty nepřetržitě přecházeli po přechodu pro chodce u supermarketu, aby upozornili na odklad stavby jihovýchodní části silničního obchvatu města. První taková protestní akce se v Brodě uskutečnila 1. června, zúčastnilo se jí kolem 60 lidí. Tehdy proběhla zcela v klidu. Tentokrát však protestující lidé zastavili dopravu také v sousední Pražské ulici. Protest trval od 15:30 do 16:00. Podle Ivany Štrossové z pořadatelského týmu by dnešní blokáda nemusela být poslední. „Za ty tři měsíce se toho moc nezměnilo,“ řekla.

Protestující měli na transparentech nápisy „Chceme přecházet bezpečně“ nebo „Bezpečná cesta do školy“. V domech u hlavního tahu se podle obyvatel z okolí kvůli rachotu a výfukovým plynům ani nedají otevřít okna. Některým demonstrujícím se zase nelíbilo, že policie odkláněla dopravu, takže u přechodu stálo jen několik aut a kamionů. K incidentům docházelo až ke konci, kdy policie začala auta zase pouštět do Masarykovy ulice a vytvářely se kolony.

Petici za stavbu obchvatu podle Štrossové od června podepsalo kolem 1950 obyvatel. Řada petičních archů je navíc ještě mezi lidmi. „Naše očekávání bylo, že přes 5000 podpisů, což je jedna čtvrtina obyvatel našeho města, by mohlo být dostatečným důkazem, že obchvat potřebujeme,“ podotkla. Starosta Jan Tecl (ODS) ale blokádu nepodporuje. Za rozhodující považuje další jednání s úřady, aby pokračovaly přípravy ke stavbě obchvatu. „Osobně si myslím, že taková blokáda dvakrát věci nepřidá,“ dodal.