Rumburští Romové se prý bojí o život, nechtějí trpět za přistěhovalce

Rumburk – Romští starousedlíci v Rumburku se prý bojí o život a nechtějí trpět za nové přistěhovalce. Řekli to dnes vládní zmocněnkyni pro lidská práva Monice Šimůnkové, která navštívila problematické lokality na Šluknovsku. Setkala se také se starosty Rumburka a Šluknova. Podle starousedlíků prý mohou za zvýšenou kriminalitu nově příchozí Romové, nikdo ovšem přesně neví, odkud přišli. Podle samospráv jsou z celého Česka i ze Slovenska, policie ovšem tvrdí, že většinou přicházejí z Ústeckého nebo Libereckého kraje.

„Setkala jsem se s mnoha Romy, kteří tady žijí roky a teď se bojí o životy svých dětí nebo jestli jim někdo nehodí v noci zápalnou lahev do domu,“ uvedla Šimůnková. Situace v regionu je už ale podle ní klidnější než minulý týden. „Budeme dělat faktickou analýzu migrace, která by měla zmapovat situaci a říci, jaké jsou skutečné migrační tendence, jestli je to v rámci Šluknovska, nebo z jiných částí republiky,“ dodala vládní zmocněnkyně. V pátek mají do regionu dorazit odborníci na legislativu z odboru bezpečnosti a prevence kriminality, kteří budou také jednat s místními samosprávami.   

Zástupci Romů v radě vlády pro záležitosti romské menšiny vládní zmocněnkyni v minulých dnech kritizovali. Podle nich se chová pasivně a romské problematice nevěnuje pozornost. Šimůnková ale už několikrát řekla, že na rozdíl od svého předchůdce Michaela Kocába nechce mediálně vystupovat a chce se věnovat i jiným než romským tématům.

Napětí mezi většinovou společností a Romy se ve Varnsdorfu, Rumburku, Šluknově, ale i menších obcích v regionu stupňuje delší dobu. Do měst přicházejí stále noví Romové, není ale úplně jasné odkud. V regionu se podle policejních statistik letos zvýšila kriminalita, lidé mají strach pouštět děti samotné na ulici nebo vycházet po setmění. Emoce se vyhrotily minulý pátek a v sobotu v Rumburku a Varnsdorfu. V pátek v podvečer se poklidná demonstrace v Rumburku změnila v pochod městem, při kterém musela domy místních Romů bránit před rozvášněným několikasethlavým davem policie. Ve Varnsdorfu na pátečním setkání na náměstí i při sobotní veřejné debatě zaznívalo volání po odvolání starosty.   

Další shromáždění jsou plánovaná na závěr tohoto týdne. V pátek v 16:00 se sejdou nespokojení lidé na náměstí ve Varnsdorfu, v sobotu v 17:00 zve na stejné místo nacionalistické hnutí Svobodná mládež, tato akce ovšem není povolená. Policie dnes uvedla, že během víkendu bude na místě dohlížet nejméně 300 policistů. O týden později pak pořádá pochod v Novém Boru a mítinky ve Varnsdorfu a Rumburce Dělnická strana sociální spravedlnosti.