Ostravská charita vypravila vlak s darovanými věcmi

Ostrava - Nepotřebné věci potřebným lidem – tak zní název humanitární sbírky, která proběhla na nádraží v Ostravě. Stovky lidí přinášely oděvy, nádobí i hračky. Dárci proudili nepřetržitě po celý den. Klienti azylových domů nakládali darované věci do vagonů, které pak zamířily do Broumova. Tamní diakonie materiální pomoc roztřídí a rozveze po celé zemi.

Do sbírky se zapojili lidé všech věkových kategorií, majetní i ti, kteří mají do kapes hlouběji. „Přijížděli lidé ve starších vozech, ale i v úplně nových luxusních autech,“ potvrdil Dalibor Kraut z Charity Ostrava. „Přebírali jsme ale humanitární pomoc i od lidí seniorského věku, kteří přijeli městskou hromadnou dopravou a stálo jim za to odevzdat v tašce alespoň pár věcí,“ dodal.

Ostravská charita pořádala sbírku poprvé loni. Lidé během jediného dne naplnili tři vagony a sesbírali třicet tun materiální pomoci.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Vagony z Ostravy zamířily do Broumova. Věci roztřídí klienti tamní diakonie. To, co bude v pořádku, půjde do azylových domů po celé zemi. Poškozené věci najdou průmyslové využití a asi deset procent sbírky končí jako odpad. „Velmi si té pomoci od lidí vážíme a za naše klienty moc děkujeme,“ vyjádřila se za Charitu Ostrava Taťána Boháčová.

Na podporu lidí bez domova pořádá Charita Ostrava také benefiční koncert. Uskuteční se 20. září v kostele svatého Václava. Jeho výtěžek půjde na rekonstrukce azylových domů a nocleháren.