Ústecký kraj se bojí podobné situace jako na Šluknovsku

Ústí nad Labem – Desítkám míst v Ústeckém kraji hrozí podobné nepokoje, jaké zažívají města na Šluknovsku. Tvrdí to zástupci tamního hejtmanství a požadují urychlené změny zákonů. Připravili proto balíček konkrétních návrhů, který mají v plánu předložit sněmovně.

Úředníci spočítali, že v Ústeckém kraji je 63 míst, kde hrozí stejné problémy, se kterými se teď potýká Šluknovsko. Jedná se o místa, kde žije větší skupina nepřizpůsobivých občanů. Ti už někde obtěžují své okolí hlukem a nepořádkem. Policisté registrují také zvýšenou kriminalitu. Města se snaží situaci řešit vyhláškami, ale nemohou jít proti platným zákonům. V takovém případě totiž vyhlášky obvykle zruší ústavní soud. Největší zkušenosti má v tomto směru jednoznačně Litvínov.

Zástupci ústeckého hejtmanství chtějí legislativní změny

Ústecký kraj teď připravil balíček legislativních opatření, která mají městům pomoci. „Je to jedna z věcí, které chybí našim starostům k tomu, aby mohli ošetřovat místa, která jsou zhoubná,“ řekla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Zásadním problémem je podle ní nesčítání přestupků v rámci celé republiky. Pokud se člověk přestěhuje, začíná znovu s čistým štítem. „Opakované přestupky by se stávaly trestným činem,“ dodává hejtmanka.

Zástupci kraje chtějí také jasnou definici sociálního bydlení, jak vypadá, jak vysoké mohou být nájmy. Dále mimo jiné požadují, aby opakované rušení nočního klidu bylo trestným činem. Zásadní je pro ně i otázka regulace počtu lidí žijících v jednom bytě. Není výjimečné, že ve dvou pokojích bydlí i patnáct osob. Společně pak obtěžují okolí. Celý balíček legislativních opatření zítra představí starostům ze Šluknovského výběžku. Budou tam společně jednat i se zástupci police a ministerstva vnitra. Ve středu by balíček měli schválit krajští zastupitelé. Zástupci kraje chtějí návrhy oficiálně předložit i poslancům. Doufají, že bude schválen co nejdříve. Bez změn zákonů totiž podle nich nebude situace v problémových lokalitách nikdy uspokojivě vyřešená.

Vstup Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Před třemi lety tu řádili neonacisté na protest proti početné problémové komunitě. Radnice poté zavedla systém nulové tolerance. Strážníci mohou díky vyhlášce například vyklidit ulice, pokud nepřizpůsobiví obtěžují své okolí. Zároveň každý, kdo používá auto, hraje na výherních automatech nebo si přivydělává sběrem barevných kovů, nyní díky přísnějším kontrolám přijde o sociální dávky. „V první fázi, kdy jsme tato opatření zavedli, se počet klientů snížil zhruba o 300,“ řekla zástupkyně vedoucí sociálního odboru Veronika Knoblochová.