V Ústí nad Labem vzniklo centrum pro sociálně slabé rodiny

Ústí nad Labem - Humanitární organizace Člověk v tísni otevřela na ústeckém sídlišti Mojžíř konzultační místo pro sociálně znevýhodněné lidi. Centrum je zaměřené zejména na doučování dětí, ale pomáhá i v otázkách bydlení, dluhů či problémů s hledáním práce.

„Sídliště Mojžíř není žádná sociálně vyloučená lokalita. Není o nic horší než jiná sídliště v tomto městském obvodu,“ zhodnotila situaci v Mojžíři starostka Neštěmic Miloslava Válková. Pracovníci centra pomáhají lidem v různých oblastech. Jednou z nich je i doučování dětí v rodinách. Přes prázdniny například připravovali několik dětí na reparát. „Doučování v rodinách je lepší než na jiných místech, v centru nebo ve škole, protože i rodiče se tak dozvědí, co to znamená se s dětmi učit a tím se sami učí,“ řekl šéf pobočky Vít Kučera. Centrum počítá i s cca 15 dobrovolníky z řad vysokoškolských studentů, kteří budou s doučováním dětí pomáhat. Budou řešit však i problémy týkající se zejména dluhů, bydlení nebo sociálních dávek. „Po sídlišti například chodí agenti, kteří nabízejí levnější plyn nebo elektřinu. Lidé se v tom neorientují, a proto to často podepíší,“ řekla terénní pracovnice Jana Pekárková.

Financování centra umožnil do května příštího roku projekt Základní školy Hlavní, která se nachází poblíž sídliště Mojžíš. „Finance na další roky jisté nemáme. Nechceme ale skončit v květnu 2012,“ řekl Kučera. Místo pro centrum našla městská část Mojžíř v jednom ze svých bytů v přízemí panelového domu. Humanitární organizace Člověk v tísni tam platí nájemné. Další nízkoprahové centrum provozuje také v městské části Krásné Březno. Organizace ve městě působí od roku 1999, kdy začala s terénními pracemi. Od roku 2006 pak zajišťuje projekty na podporu vzdělávání.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)