Šluknovsko mohou řešit zákony do dvou let

Šluknov (Děčínsko) - Změny zákonů na pomoc Šluknovsku i jiným lokalitám řešícím podobné problémy s nepřizpůsobivými spoluobčany mohou být podle poslance Jana Kubaty (ODS) hotové do dvou let. Dřív mohou poslanci schválit exekuci dávek či zákaz pobytu, které navrhuje poslankyně Jana Řápková (ODS). Řápková a Kubata to dnes řekli na tiskové konferenci k jednání Dobrovolného svazku obcí Sever ve Šluknově.

Už minulý týden vzešel od starostů ze Šluknovska návrh desítky požadavků na legislativní změny, chtějí například centrální evidenci přestupků, více peněz na veřejně prospěšné práce a posuzování některých opakovaných přestupků jako trestný čin. Podle Kubaty mají požadavky reálnou možnost dostat se až do sněmovny. „Pokud do toho nebudou sahat politické emoce a bude snaha o řešení faktů, tak jsem přesvědčen, že bychom se do dvou let těch zákonů mohli dočkat,“ řekl Kubata.

Dříve se podle něj starostové mohou dočkat například možnosti zabavovat dávky nebo zakázat pobyt osoby v určité části obce nebo celé obci. „Návrh na změnu zákona o pomoci v hmotné nouzi, který by exekuci dávek umožnil, je již ve druhém čtení,“ dodal Kubata.

Řápková vysvětlila, že nový návrh by umožnil exekuci dávek z příspěvku na živobytí. Tuto možnost by navíc města měla až poté, co dlužník nebude souhlasit s uzavřením smlouvy o splátkách. Šlo by prý především o vymáhání pokut. „Nevymožení si pokuty vede k narůstání další a další drobné kriminality,“ domnívá se Řápková.

Jako další změnu poslanci navrhují novou sankci do přestupkového zákona. Až na tři měsíce by umožnila starostům vykázat osobu z obce nebo jen její konkrétní části. „Podmínkou by bylo opakování stejného přestupku, který zvlášť závažným způsobem narušuje občanské soužití,“ řekla Řápková s tím, že by šlo například o ublížení na zdraví.

Brífink o řešení situace na Šluknovsku (zdroj: ČT24)

Starostové navrhované změny vítají, do jejich schválení si ale budou muset vystačit s platnou legislativou. „Začneme s pravidelnými kontrolami sociálního odboru ve spolupráci s městskou i státní policií. Zaměříme se na to, kolik lidí v bytě bydlí, kolik má metrů čtverečních, kdo tam pobírá sociální dávky nebo jestli tam nedochází k jejich zneužívání,“ řekla novinářům šluknovská starostka Eva Džumanová.