V nemocnici v Ostravě-Fifejdách hořelo, škody půjdou do milionů

Ostrava – V sobotu krátce před polednem vypukl v areálu Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy požár. Z budovy rehabilitačního oddělení vycházel hustý černý dým. Přivolaní hasiči evakuovali přes 40 lidí, někteří evakuovaní museli slézt po žebříku. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Příčina požáru zatím není jasná.

Hasiči dostali informaci o požáru v 11:15. Na místo vyjely čtyři jednotky. Z třípatrové budovy vycházel hustý dým, plameny vidět nebylo. „Celý objekt byl velmi silně zakouřen, takže se muselo evakuovat. 16 pacientů se muselo zachraňovat převážně za pomoci žebříku a personálu a sester, které jsou tady v nemocnici,“ popsal velitel zásahu Vladimír Vlček. Hasiči dostali požár rychle pod kontrolu. Kolem 13. hodiny už prováděli likvidační práce, strhávali obložení ze stěn a kontrolovali, zda se v něm neskrývají skrytá ložiska požáru.

Tomáš Nykel, ředitel Městské nemocnice Ostrava:

„Oddělení bychom chtěli zprovoznit do týdne, maximálně deseti dnů.“

Podle velitele zásahu bylo velké štěstí, že se oheň nedostal do druhé části budovy, kde jsou pracoviště rentgenu a magnetické rezonance. Následky by pak mohly být katastrofální. I tak ale odhadlo vedení nemocnice škody na pět milionů korun. „Oheň kompletně zničil saunu a kouř zašpinil stěny,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Pacienti byli zatím přesunuti na další oddělení nemocnice. V prvním a druhém podlaží rehabilitačního centra by se mohl obnovit provoz do týdne. Zbytek budovy ale bude muset projít řadou oprav, kdy se vrátí do provozu, zatím není jasné.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)