Přístřešky v Krkonoších před bouřkou neochrání

Pec pod Sněžkou – Turistům, kteří se před bouřkou na hřebenech Krkonoš schovají do některého z přístřešků správy národního parku, může hrozit nebezpečí. Sruby totiž nemají bleskosvody a za bouřky by je lidé vůbec neměli používat. Upozorňují na to sami strážci parku.

Na turistických přístřešcích v Krkonoších se začínají objevovat výstražné cedule. Varují před ohrožením života a zdraví osob, jež se zde ukrývají před nepřízní počasí. Cedule tam montují správci národního parku poté, co jeden z přístřešků nedávno u Harrachova zničil blesk. „Kdyby tam tehdy někdo byl, určitě by došel k nějaké újmě na zdraví,“ upozornil vedoucí střediska Správy KRNAP Tomáš Valer.

Přístřešky mají chránit turisty před deštěm a nepříznivým počasím, bezpečný úkryt v nich ale lidé nenajdou. Sruby často stojí vysoko na hřebenech a nemají bleskosvody. „Přístřešky slouží jen jako nouzové přestání špatného počasí,“ poznamenal Valer. I přes všechna rizika je ale návštěvníci Krkonoš vítají, v nouzi tu mohou dokonce přespat.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

V Krkonoších je takových přístřešků asi dvacet. V mapách je ale nenajdete. Strážci národního parku totiž mají strach, aby se z nich nestaly turistické noclehárny. KRNAP chce ve stavbě přístřešků dál pokračovat, a to zejména u hojně navštěvovaných turistických tras. Vybavit hromosvody je ale neplánuje. Lidé totiž prý při bouřkách nemají v horách co dělat.