Romové v domě slouží jako způsob vydírání

Dvůr Králové – Neobvyklý způsob nátlaku na sousedy zvolil Michal Koutný, majitel domu v centru Dvora Králové. Svůj dům nabídl sousedům ke koupi, když to odmítli, nastěhoval do něj několik romských rodin. Jestli prý chtějí mít starousedlíci klid, musí si od něj dům koupit. Koutný obvinění z vydírání odmítá, město zase dává od problémů ruce pryč.

Obyvatelé Riegrovy ulice ve Dvoře Králové musejí už rok snášet soužití s několika problémovými rodinami. Ty sem přivedl Michal Koutný údajně poté, co sousedi odmítli koupit jeho dům. „Vydíral mě, protože řekl, že pokud tady chceme mít klid, tak ať dům koupím. Pokud to nekoupím, bude sem přestěhovávat nepřizpůsobivé a později to bude ještě horší,“ vzpomíná na nevybíravý nátlak majitel sousedního domu Tomáš Odvárka.

Podle místních se nejdřív v okolí začaly ztrácet okapy a víka kanálů. Potom se tu objevila i nová zastavárna. Nejhorší je nepořádek, hluk a vyhazování odpadků z oken, stěžuje si Odvárka. Podle místního obchodníka Martina Vláška mezi lidmi v okolí obchází strach. Může to prý doložit například tím, že mnohem víc než dříve prodává pepřové spreje.

Dům s romskými nájemníky
Zdroj: ČT24

Koutný, který žije v Praze, své obchodní praktiky a jakékoliv vydírání sousedů popírá, ani v chování většiny svých nájemníků problém nevidí. Nastěhovaní Romové navíc podle něj mají platnou nájemní smlouvu, takže problémy v domě nemůže nijak řešit. V domě se šesti byty je úředně hlášeno třicet lidí. Odhady ale uvádějí, že jich tu žije nejméně dvakrát tolik. 

Radnice Dvora Králové lidem z Riegrovy ulice navzdory jejich žádostem nijak nepomohla. Úředníci prý situaci sledují, víc ale dělat nemůžou. „Město nemá páky k tomu, aby ovlivnilo, kdo bude v tomto objektu ubytován,“ tvrdí starostka města Edita Vaňková (ČSSD). Přímo s majitelem domu však nikdo z města zatím nejednal.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)