Bývalá nemocnice teď slouží handicapovaným

Hradec Králové – Občanské sdružení Život bez bariér z Nové Paky na Jičínsku otevřelo ve městě nové centrum pro lidi s handicapem. Centrum vzniklo z hospodářské budovy bývalé nemocnice. Celá přestavba stála na třicet milionů korun, přičemž většina peněz šla z fondů Evropské unie. Sdružení však začalo připravovat další projekt, který nabídne handicapovaným další aktivity.

Bývalou nemocnici sdružení koupilo od Královéhradeckého kraje v roce 2006 s tím, že z ní udělá důstojné centrum pro lidi s handicapem. Tento úkol se podařilo splnit. Klienti Života bez bariér tak pod jednou střechou najdou chráněné dílny, ubytování, bezplatnou sociální rehabilitaci, poradenství a další služby. „Byl to náš sen a cíl, který se podařilo splnit díky strukturálním fondům,“ neskrývá radost nad dokončením projektu Jitka Fučíková z občanského sdružení Život bez bariér. „Na denní stacionář denně dochází kolem patnácti klientů. Sociální rehabilitace je také pro patnáct klientů a v chráněných dílnách může být až dvacet klientů,“ vypočítává vedoucí Centra bez bariér Ilona Hylmarová.     

Život bez bariér se do bývalé nemocnice přestěhoval z pronajatých prostor, které občanskému sdružení především kapacitou už dlouhou dobu nevyhovovaly. „Ty nové prostory jsou úžasné, jsou i moderně zařízené,“ pochvaluje si klientka centra Dana Müllerová. „Jsem rád, že je tady také výtah, to mi pomáhá v pohybu,“ dodává další z klientů Bohumil Novák. „Jsem úplně slepá a pro mě je toto centrum možností být mezi lidmi a být i trochu užitečná,“ říká klientka centra Růžena Preislerová. 

Otevřením Centra bez bariér stavební aktivita sdružení nekončí. Už teď plánuje další investici. Opravit chce bývalou hlavní nemocniční budovu, někdejší klášter. „Tam by mělo vzniknout společensko-kulturní centrum. Také by tam měly být prostory pro vzdělávání a rukodělné dílny,“ upřesňuje Jitka Fučíková.  

Sdružení Život bez bariér věří, že se mu to podaří do sedmi let.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)