V Třemošné hluk není, stěnu u silnice stát nepostaví

Třemošná (Plzeňsko) – Pokud budou chtít obyvatelé Třemošné u Plzně snížit hluk, který k nim přichází z nového obchvatu, budou muset protihlukové stěny zaplatit sami. Obci na výstavbu přispěje Plzeňský kraj, nikoli však stát. Ten slíbil, že stěny u silnice postaví, pokud hluková měření Zdravotního ústavu v Plzni prokáží, že jsou v rezidenční oblasti překračovány limity. Ukázalo se však, že hluk je v normě – a to ve dne i v noci.

Obyvatelé čtvrti Orlík na okraji Třemošné si po otevření obchvatu, který z města odvedl tranzitní dopravu jedoucí po silnici I/27, stěžovali na výrazné zvýšení hluku. Ředitelství silnic a dálnic, které jako vlastník státní komunikace obchvat postavilo, odmítlo, že by byly překračovány hygienické limity, ale nakonec slíbilo městu a Plzeňskému kraji, že pokud výsledky nezávislého měření prokážou, že je obchvat příliš hlučný, postaví u silnice protihlukové stěny. Krajský úřad a Třemošná se ale na jejich výstavbě měly podílet, pokud by se prokázalo, že limity překročeny nejsou. Právě k takovému závěru nakonec odborníci ze Zdravotního ústavu v Plzni došli.

Plzeňský hejtman Milan Chovanec poté, co od Zdravotního ústavu obdržel výsledky měření, oznámil, že kraj svému slibu přispět na stavbu stěny pravděpodobně dostojí. Rada totiž dohodu se státem a Třemošnou schválila už v červenci. „Ve čtvrtek bude krajské zastupitelstvo rozhodovat, zda dá Třemošné slíbené dva miliony korun,“ řekl hejtman. Kraj zřejmě také městu nabídne půjčku zbylého milionu ze tří, které budou na stavbu potřeba.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Zástupci města se ale k výsledkům měření nechtěli vyjádřit. Případnou výstavbou protihlukové stěny se bude zabývat zastupitelstvo, které však zasedne až v prosinci. Pokud ji schválí, může protihluková bariéra stát už příští rok. Ředitelství silnic a dálnic už připravuje projekt.

Kvůli stížnosti obyvatel čtvrti Orlík hrozilo v létě úplné uzavření obchvatu. Nespokojení občané se obrátili na soud, který vydal předběžné opatření zakazující provoz na obchvatu. Opatření ale nakonec nezačalo platit, vše vyřešila dohoda Třemošné, Plzeňského kraje a státního Ředitelství silnic a dálnic.