Častolovice jsou stříbrné

Častolovice – Stříbrné medaile přivezly z pařížského mistrovství Evropy v dopravní výchově děti ze základní školy v Častolovicích. Z jednadvaceti zemí byly ve znalostech pravidel silničního provozu a v jízdě lepší už jen školáci z Ruska.

Spletité situace na silnici i jízdu na kolech podle předpisů i přes překážky museli zvládnout školáci z Častolovic na mistrovství Evropy v Paříži. Pořádala ho Mezinárodní automobilová federace. „Nejtěžší asi byla teorie. Byly tam křižovatky a my jsme museli určit, které auto pojede jako první,“ uvedla Denisa Chaloupková ze ZŠ Častolovice a její spolužák Kryštof Lounek ujistil: „Vím, jak se chovat na silnici, jak máme jezdit, ukazovat, dávat přednost. Chovat se zkrátka bezpečně.“

Ve škole v Častolovicích věnují dopravní výchově zvláštní pozornost, do kroužku tam dobrovolně chodí na 50 dětí. „Snažím se do těch dětí dostat, aby jezdily podle pravidel, hlavně odbočování vlevo. To znamená otáčení, ukazování a správné řazení do pruhu. Aby byly dobře oblečené, aby byly vidět, měly helmu a perfektně ovládaly kolo,“ vysvětlila zástupkyně ředitele školy Alena Zvěřinová. Své dovednosti mohou děti využít i při jiných příležitostech. „Řidičák bude lehčí se učit, když to budeme už trošku znát,“ potvrdila Veronika Hostinská.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Výsledky dopravní výchovy ve škole v Častolovicích ocenili jako kvalitní prevenci nehod sami dopravní policisté. „Děti mohou vychovávat nejen svoje děti, ale i svoje rodiče. Když například někam jedou, tak to dítě řekne: 'Tati vezmi si radši přilbu, tati tohle děláš špatně, mohl by sis vzít nějaký reflexní prvek.' A to je, myslím, dobře,“ podotkla mluvčí Policie ČR Rychnov nad Kněžnou Alena Kacálková.

Další metou, které chtějí školáci z Častolovic dosáhnout v příštím roce, bude mistrovství Evropy v Polsku.