Obyvatelé zřejmě v boji proti plynovému překladišti uspějí

Hradec Králové - Překladiště propan-butanu, proti kterému peticí v Hradci Králové protestovaly stovky lidí, by se mělo odstěhovat za město. Majitel přečerpávací stanice slíbil, že pokud mu magistrát nabídne náhradní pozemek, královéhradecké Slezské Předměstí opustí. Radnice už náhradní prostory vytipovala.

I když je překladiště plynu ve skladištní oblasti města, nejbližší domy jsou vzdušnou čarou vzdálené zhruba200 metrů. I tak se obyvatelé bojí případného výbuchu, petici proti překladišti podepsalo přes 1 200 lidí. „Báli se toho, že by se něco mohlo stát s tím plynem. Kdyby při přečerpávání k něčemu došlo, mohlo by to být ničivé pro velké množství domů a lidí na Slezském předměstí,“ řekl předseda komise místní samosprávy Miloslav Devetter. I město považuje aktivity provozující společnosti Profer Plus za potenciální nebezpečí.

Překladiště ovšem není v rozporu s územním plánem a možnosti magistrátu jsou minimální. Společnost Profer Plus, která v areálu přečerpává plyn z vlakových do automobilových cisteren, sice tvrdí, že obavy obyvatel nejsou na místě, přesto je připravena se přestěhovat. Radnice už firmě ukázala alternativní lokalitu. „Můžu říct, že areál po technické stránce určitě splňuje naše požadavky na překládání plynu,“ uvedl jednatel firmy Petr Madurkay.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Náhradní pozemek se rozkládá asi deset kilometrů za městem, čtyři kilometry od nejbližších domů a patří armádě. Náměstek královéhradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09) prohlásil, že intenzivní jednání s ministerstvem obrany mají vést k nalezení způsob, jakým se firma Profer Plus přemístí do této lokality. Ta je schopna přestěhovat se během jediného dne, záleží prý pouze na výsledku jednání s armádou.