V Rumburku se jednalo o romských hlídkách

Rumburk - O nepokojích v regionu jednali dnes zástupci radnice, policie a romské komunity v Rumburku. Hledali také společné řešení, jak udržet klid ve městě. Tady totiž na rozdíl od sousedního Varnsdorfu k výraznějším nepokojům nedochází. Všechny strany ale připouštějí, že jednání jsou teprve na začátku.

Podle zástupců města za to Rumburk vděčí novým dobrovolným romským hlídkám, které pro město pracují zadarmo a svou autoritou mezi Romy pomáhají udržet pořádek v ulicích. Právě o jejich osudu se dnes jednalo u „kulatého“ stolu.

Zástupci romské komunity chtějí, aby se z nich stali veřejně prospěšní pracovníci a aby se tato praxe rozšířila i do dalších měst. „Zatím to testujeme v Rumburku a funguje to. Myslím, že starostové měst a obcí by to měli zavést,“ říká romský aktivista Jan Botoš. „Romové nás poslouchají, je vidět, že v Rumburku je opravdu klid,“ dodává jeho kolega Jan Demeter.

Ne všichni ovšem se zřízením speciálních hlídek souhlasí. Například krajský radní Martin Klika (ČSSD), který dostal řešení šluknovského problému na starosti, je přesvědčen, že Romové by měli pomáhat jako řádní strážníci.

Přestože je v tuto chvíli v Rumburku klid, místní lidé se chtějí sejít na poklidném mítinku v sobotu ve zdejším parku.