Spojka D5 a R6 je bezpečnější a rychlejší

Kočov (Tachovsko) – Ředitelství silnic a dálnic otevřelo čtyřkilometrovou přeložku silnice I/21, která spojuje dva nejvýznamnější západočeské tahy – pražsko-norimberskou dálnici D5 a karlovarsko-chebskou rychlostní silnici R6. Nahrazuje starou silnici mezi Kočovem a Janovem na Tachovsku, kde se na úzké silnici plné zatáček stala řada nehod. Správci silnic si proto od nové silnice slibují výrazné snížení nehodovosti v oblasti.

Stav silnice I/21 se po otevření dálnice výrazně zhoršil, zejména proto, že se znásobil počet projíždějících kamionů, na které stará komunikace nebyla stavěna. Především byla úzká a chyběla jí zpevněná krajnice. „Bylo nutné tuto komunikaci nahradit novou kapacitní komunikací. Ta zároveň odstraní i nevyhovující příčné uspořádání,“ shrnul ředitel ŘSD René Poruba.

Přeložka za 778 milionů korun je bezpečnější než stará silnice a navíc odvedla dopravu z obcí. To oceňují místní obyvatelé i řidiči. „Kočov byl velmi nebezpečný úsek, bylo tam hodně nehod. Nová silnice se mu vyhne,“ shrnula starostka nedaleké Plané Martina Němečková. Z obcí zmizí až osm tisíc aut, která jimi denně projížděla. Řada řidičů totiž jede od Prahy do Karlovarského kraje po dálnici D5 a silnici I/21 než po přímé silnici I/6.

Podle Reného Poruby se počet projíždějících kamionů po roce 1998, kdy byl otevřen příhraniční úsek dálnice, zvýšil na chebské silnici trojnásobně. Počet nehod vyskočil až na sedminásobek. Situace se ještě zhoršila po vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004.

Rekonstrukce silnice spojující Cheb a Novou Hospodu ještě není dokončena. Silničáři už postavili obchvaty Plané, Brodu nad Tichou a Velké Hleďsebe. Podle ředitele plzeňské pobočky ŘSD Zdeňka Kuťáka může vzniknout přeložka úseku Janov - Nová Hospoda do roku 2015, pokud se však najdou peníze. Už je hotova dokumentace a podařilo se také vykoupit všechny pozemky. V příštím roce úřady nejspíš vydají stavební povolení. Až stát najde potřebných 400 milionů, bude možné začít stavbu. Poslední plánovanou stavbou na silnici I/21 má být obchvat Chodové Plané v Karlovarském kraji. Ten sice má územní rozhodnutí a počítá se s jeho dokončením do roku 2016, místní obyvatelé se ale vzbouřili proti trase. ŘSD proto zjišťuje, zda nebude možné vést přeložku jinudy. Potom by se ale její dokončení o několik let zpozdilo.