Policie v Aši zadržela trhovce, kteří podle ní prodávali drogy

Aš - Sedm Vietnamců, kteří v tržnici Lipový Dvůr v Aši prodávali pervitin a marihuanu, zadržela policie. Trhovci drogy předávali Němcům, kteří je pak převáželi za hranice. Detektivové na místě zabavili zboží za za téměř dva miliony. Za nedovolenou výrobu a distribuci omamných a psychotropních látek hrozí obviněným až dvanáct let za mřížemi.

Prodejci oblečení skrývali v útrobách tržnice nedaleko česko-německých hranic přes půl kila pervitinu, dvě a půl kila marihuany a 103 tablet extáze. Zatčením vietnamských trhovců ukončila policie roční operaci Mercanto, na které spolupracovala s německými kolegy. Ti v sousedním Bavorsku a Sasku zabavili drogy u desítek osob, od kterých zjistili, že zboží koupili právě na českých tržnicích, a to nejen v Aši. „Na bavorské straně to byla například Folmava nebo Cheb, na saské Potůčky,“ vyjmenoval ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych.

Ze sedmi zadržených je šest osob ve věku 23 až 44 vyšetřováno ve vazbě, jeden na svobodě. Výrobnu drog policie zatím nenašla. Akce Mercanto sice skončila, trestní stíhání je ale teprve na začátku a podle vyšetřovatelů tak počet pachatelů nemusí být konečný. „Na německé straně je v tomto případu stíháno asi čtyřicet až padesát osob, o kterých zatím víme,“ dodala Brázdová.

Pervitin zabavený v Lipovém Dvoře, byl velice kvalitní. Měl v sobě sedmdesát pět procent účinné látky, přičemž běžný pervitin z pouličního prodeje má obvykle 20 až 30 procent. Trhovci ho navíc prodávali velmi levně. „V minulosti stál gram pervitinu padesát i více eur, dnes je to osmadvacet třicet eur,“ uvedla plzeňská státní zástupkyně Věra Brázdová. „Němcům se vyplatilo koupit pět až deset gramů pervitinu a naředit ho,“ podotkl Frydrych.

„Obchodní strategie Vietnamců jsou jednoznačně dumpingové, oni jdou opravdu dolů s cenou při velkých odběrech stejně, jako to známe z normálního byznysu,“ uvedl šéf NPC. Jürgen Thiel z Úřadu celního pátrání v Mnichově ho doplnil v tom, že tito „obchodníci“ se snaží přilákat nové zákazníky například tím, že k marihuaně přidávají zadarmo balení pervitinu.

Brífink k vyhodnocení akce MERCATO (zdroj: ČT24)

Podle vyšetřovatelů drogová příhraniční turistika poslední roky roste. Oproti loňsku se počet případů zdvojnásobil. Zvyšuje se také čistota drogy a snižuje se věk kupců, kteří jsou v naprosté většině případů právě ze sousedního Německa. Podle Frydrycha se také v poslední době mění způsob výroby pervitinu. Zatímco před třemi lety policie odhalila skoro 400 menších varen pervitinu, dnes je jejich počet mnohem nižší, nicméně jejich produkční možnosti jsou mnohonásobně vyšší.

Na zásahu se podíleli také celníci, kteří při prohlídce zabavili téměř 37 000 krabiček nezákonně dovezených cigaret v hodnotě přes dva miliony korun a více než 150 lahví nelegálního alkoholu. Inspektoři České obchodní inspekce zajistili skoro 38 000 kusů padělků více než 50 různých značek, zejména oděvů, bot, CD a DVD. Jejich hodnotu inspektoři vyčíslili v ceně originálních výrobků na 43 milionů korun.