Manažer Petr Tejkl je na roztrhání

Hradec Králové – Podle některých královéhradeckých krajských zastupitelů je manažer Zdravotnického holdingu Petr Tejkl ve střetu zájmů. Pracuje na plný úvazek pro kraj, ale přitom i pro soukromé firmy, které od hejtmanství získávají milionové zakázky. Tvrdí přitom, že to dělá výhradně ve svém volném čase.

Vytížení mu nelze závidět. Petr Tejkl je v představenstvu holdingu nemocnic kraje, dále je jednatelem firmy Centrální zdravotnická zadavatelská, sám zásobuje nemocnice. Stíhá ovšem daleko víc. Pracoval také pro projekční firmu v Ostravě, která získala zakázku kraje. A firma BNV, která také dodává kraji, ho vedla jako svého konzultanta. „Já se ke svým mimopracovním aktivitám nemíním vyjadřovat,“ říká rezolutně Petr Tejkl. 

Například v červnu dostala firma BNV zakázku od kraje na audit za více než milion korun. Posuzovat bude i zdravotnictví, tedy oblast, ve které Petr Tejkl působí. Podle několika manažerů nemocnic Tejkl firmu BNV výrazně prosazuje. „Působí to jako střet zájmů, ale pan Tejkl nám to vysvětlil. Prý dělá vše ve svém volném čase a ujistil nás, že se jakýmkoli střetům zájmu nadále vyhne,“ tvrdí náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner. 

Dopravní projektování Ostrava nedávno získalo zakázku od kraje. Zpracovalo studii pro obnovu tratě Broumov–Otovice–Hranice za půl milionu korun. Když letos v květnu představoval Petr Tejkl studii obcím, rozdával vizitky jako zástupce firmy z Ostravy. „Nelze vyloučit, že to sehrálo svou roli právě při výběru firmy na dodávku té studie,“ domnívá se královéhradecký zastupitel Petr Kuřík. 

Hejtman ani Tejklův nadřízený žádný problém v jeho působení v soukromé sféře a navíc u firem, které od kraje dostávají zakázky, nevidí. „Já nemám informace, že by pan Tejkl byl zaměstnancem firmy BNV, možná snad externím spolupracovníkem,“ uvádí královéhradecký hejtman Lubomír Franc. „Pan Tejkl pracuje na sto procent pro Zdravotnický holding a to, co dělá ve volném čase, neřeším,“ uzavírá ředitel Zdravotnického holdingu Martin Scháněl.   

Náměstek hejtmana Vladimír Derner řekl, že dostal od Petra Tejkla vysvětlení: pro soukromé firmy pracuje zdarma a z lásky ke kraji.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)