Skotská hraběnka navštívila rodný zámek v Chyších

Chyše – Opravený zámek v Chyších na Karlovarsku navštívila dcera původního majitele hraběnka Angelika Lažanská. Na zámku se narodila na konci druhé světové války. Teď žije ve Skotsku na hradě Cawdor. Rodina si nemohla nárokovat navrácení zámku kvůli Benešovým dekretům. Památku ale zachránila česká větev rodu. Zámek je dnes přístupný i pro veřejnost. Nový majitel dokonce často doprovází návštěvníky na prohlídkách.

Lažanská přijela do Chyší spolu se svou sestrou. Obě finančně přispěly na obnovu cholerového kříže, který zde v roce 1833 nechala postavit jejich praprababička Terezie Lažanská. „Je to náš původní domov a aspoň tímto drobným příspěvkem jsme chtěly dát najevo, že se nám moc líbí, jak jsou Chyše znovu krásné,“ řekla ČT. Památnému kříži požehnal i plzeňský biskup František Radkovský.

Hraběnka je dcerou posledního šlechtického majitele zámku Prokopa IV. Lažanského. Kvůli jeho německému občanství se ale rodina musela po válce vystěhovat. Zámek několik let chátral, v roce 1996 ho od státu koupil Vladimír Lažanský z Děčína. „Cítím se tady jako doma a jsem neskonale šťastná, že zámek je v rukách další generace Lažanských,“ uvedla hraběnka.

V Česku je dnes podle evidence Národního památkového ústavu kolem dvou stovek veřejnosti přístupných hradů a zámků. Zhruba třetina z nich byla po roce 1989 vrácena původním vlastníkům anebo prodána novým majitelům.

Hraběnčin otec byl velmi vzdáleným bratrancem dědečka nového majitele zámku. „Nejsme ale úplně přímé pokolení, oni nemohli restituovat,“ dodal Lažanský. Koupí zámku si podle svých slov trochu splnil sen: „Celý život mě zajímá historie a tady jsem si na pořádný kus historie mohl sáhnout.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)