Pořádek na Šluknovsku ohlídá na 200 nových policistů

Ústí nad Labem – Policie zřídí speciální pořádkovou jednotku, která se pokusí přispět ke zmírnění napětí mezi starousedlíky a nově přistěhovalými Romy na severu Čech. Jednotka bude mít 170 až 200 členů a posílí policisty, kteří v Ústeckém kraji slouží dnes. Stávající hlídková služba tak nebude omezována. Právě kvůli obavě ze snížení bezpečnosti v okrscích se někteří starostové stavěli proti vzniku nové pořádkové jednotky.

Členy nové jednotky by se měli stát především noví členové policejního sboru a také ti, kteří o přechod ze svého místa do speciální jednotky požádají, oznámila mluvčí policistů Šárka Poláčková. Ve speciální pořádkové jednotce se tak mohou objevit i členové hlídkových služeb, kteří však dnes současně působí v nynější krajské pořádkové jednotce, již policie svolává podle potřeby. Nový oddíl má být naopak vždy připraven k zásahu.

Mostecký primátor Vlastimil Vozka vyjádřil v pátek obavy z oslabení hlídek po vytvoření stálé pořádkové jednotky. „Z jednotlivých okresů se prý stáhnou lidé z hlídkové služby. To považujeme za hrozivé pro možný vývoj bezpečnosti v našich okresech,“ řekl. Mluvčí Poláčková to ale popřela. „Speciální pořádková jednotka nevznikne na úkor hlídkové služby v okrscích,“ uvedla.

Speciální pořádková jednotka má pomoci vyřešit společenskou situaci ve Šluknovském výběžky. Jeho obyvatelé začali po srpnovém útoku skupiny Romů na hosty herny v Novém Boru protestovat proti problematickému soužití. Romové se do oblasti začali stěhovat nedávno, údajně je tam vyhnaly realitní kanceláře, které nakoupily jejich byty v jiných regionech a nájemníky následně přestěhovaly do příhraničí. Podle starousedlíků i samosprávy spolu s přistěhovalci přišla také kriminalita. Místní na ni odpověděli demonstracemi, z nichž některé přešly v násilnosti.

V regionu zatím působí asi 200 příslušníků pořádkové jednotky z Prahy, kraj je ale chce nahradit vlastními lidmi. Při opakovaných demonstracích ve Varnsdorfu a Rumburku policie už pátý víkend po sobě nasadila stovky policistů i s vrtulníkem. Největší zásah si vyžádala demonstrace ve Varnsdorfu 10. září, kdy se pochodu účastnili i extremisté a došlo na
střety s policií. Tehdy policie použila vodní dělo, zasahovali i policisté na koních a předvedeno bylo přes 30 lidí.