Vyhláška proti nepřizpůsobivým slaví úspěch

Rotava - Podobné problémy jako Rumburk nebo Varnsdorf má už několik let i Rotava na Sokolovsku. Také tam se stěhují do levných bytů nepřizpůsobiví odjinud. Přinášejí si s sebou návyk, který obtěžuje ostatní obyvatele - žít před domem. Vysedávají venku, odhazují odpadky, ruší noční klid, slovně a někdy i fyzicky napadají kolemjdoucí. Radnice na to loni v červenci reagovala vyhláškou, která podobné aktivity výrazně omezuje.

Vyhláška zakazuje například vysedávání na palisádách v centru města a schodištích, vynášení stolů, židlí a křesel mezi paneláky, rozdělávání ohňů, pořádání pikniků nebo napouštění bazénků pro děti. Vyhlášku, která se na první pohled jeví kontroverzní a do jisté míry omezuje všechny obyvatele Rotavy, schválilo ministerstvo vnitra. Starousedlíci ji přivítali, novým obyvatelům města se nelíbí.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Účinnost vyhlášky si i přes malou vymahatelnost pokut chválí i radnice, výtržností ubylo. „Dřívější rušení nočního klidu až do ranních hodin nebo pití alkoholu na veřejnosti tady teď v podstatě není,“ uvedla starostka Rotavy Iva Kalátová. A ve městě se snížila i kriminalita, jak potvrzují policejní čísla za první pololetí loňského roku, kdy ještě vyhláška neplatila, a za stejné období letos. „V tomto období se v Rotavě v roce 2010 stalo 74 trestných činů, v roce 2011 jen 58,“ potvrdila Kateřina Böhmová, mluvčí sokolovské policie.

Vyhláška ale řeší pouze problém veřejného pořádku. Na další problémy sociálně vyloučených lokalit, jako je záškoláctví, gamblerství nebo neplacení nájemného, je radnice krátká.