Místostarostka s odepsaným dluhem odmítá odstoupit

Trutnov - Místostarostka Hana Horynová, která si před časem nechala zastupitelstvem prominou téměř čtvrtmilionový dluh, se funkce ve vedení města vzdát nechce. K rezignaci ji vyzvala opozice. Horynová ale trvá na tom, že se ničeho nezákonného nedopustila.

Firma Zdeňka Soumara, bratra Hany Horynové, několik let neplatila městu za dodávky tepla. Dluh se vyšplhal na 233 tisíc korun. Horynová, která byla v té době majoritním vlastníkem společnosti, se ale ke dluhu nehlásí. Zastupitelstvo se nakonec rozhodlo pohledávku odepsat jako nevymahatelnou - dlužníka prý nelze kontaktovat.

Opozice na radnici nyní chce, aby Horynová odstoupila. „Vyzval jsem paní místostarostku k tomu, aby zvážila své odstoupení z funkce,“ uvedl Pavel Trpák, senátor a trutnovský opoziční zastupitel. To Horynová odmítá. „Neodstoupím, necítím se vinna,“ prohlásila. Hájí se tím, že když byla jednatelkou firmy, dluh přehlédla. Když zastupitelé o odepsání pohledávky hlasovali, na zákon o střetu zájmů zapomněla. „Ke střetu zájmů ani k porušení zákona nedošlo, já jsem se hlasování nezúčastnila,“ tvrdí Horynová.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

„V době, kdy se o tom hlasovalo, nebyla již jednatelkou firmy, ale byla její majitelkou. Nikdo z nás netvrdil, že se jedná o trestný čin, ale ten morální rozměr tam nepochybně zůstává,“ myslí si Trpák. Letos v srpnu převedla Horynová podíl ve firmě na svého bratra Zdeňka Soumara.

Na dluhy firmy Horynovou letos na jaře upozornila právnička najatá městem Blanka Mourová. Té Horynová odpověděla, že i kdyby pohledávka existovala, tak je promlčená. Promlčecí lhůta pohledávky je deset let, za posledních jedenáct let se ji město vymáhat ani nepokusilo. Odpisem ale čtvrtmilionový dluh nezmizí. Zaplatí ho všichni obyvatelé Trutnova prostřednictvím městské pokladny.