Archeologický poklad v Bílině: 1000 let staré základy domů

Bílina – Unikátní a zhruba tisíc let staré základy obytných domů našli archeologové v Bílině na Mostecku. Takto starý nález je podle archeologů mimořádně vzácný a výjimečný. Bílina je po Praze teprve druhým městem, kde byly zbytky domů z přelomu 10. a 11. století objeveny. Odborníci se teď pokusí na rok přesně učit, kdy byly postaveny. Archeologové navíc pátrají i na základě Kosmovy kroniky. Jeden z jejích příběhů vypráví o Bílině a pochází ze stejné doby jako nalezené domy.

Zbytky středověkých domů ležely asi metr pod bílinským náměstím. Podle archeologů je jich zde celá řada. Nadzemní části dřevěných konstrukcí totiž neměly dlouhou životnost a lidé tak museli stavět stále nové. „Byla to prostá srubová stavba, ve které bylo v rohu ohniště a kolem něj nějaký obslužný prostor,“ dodal Michal Soukup z Archeologického ústavu AV ČR.

Před deseti stoletími žili v domech první obyvatelé města

Základy domů se zachovaly díky povodním, které byly v těchto místech ve středověku časté. Nánosy bahna dřevo ochránily před rozpadnutím. Nález teď budou zkoumat v laboratořích odborníci. „Na základě letokruhů se pokusíme určit rok, kdy byly stromy pokáceny a kdy pravděpodobně byl ten srub postavený,“ řekl ČT Petr Čech z Archeologického ústavu AV ČR.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Archeologický průzkum předchází stavbě teplovodu. V jeho rámci byly odkryty také téměř tři desítky koster v blízkosti kostela. Lidé se dříve pohřbívali jen do posvěcené půdy kolem sakrálních staveb, podle archeologů jsou tak v okolí kostela odhadem pochovány i tisíce lidí. „Zatím jsme v té nemladší vrstvě, kde to je jeden pohřeb přes druhý,“ dodal Petr Čech.