Zelená stuha za ekologii míří do Drmoulu na Chebsku

Praha - Zelenou stuhu za péči o životní prostředí letos získala obec Drmoul na Chebsku. Ocenění, které je součástí soutěže Vesnice roku, se uděluje za péči o zeleň, veřejná prostranství a krajinu. Starostka vítězné obce si kromě skleněného poháru odnesla z pražského Valdštejnského paláce i šek na 700 tisíc korun. Druhé místo obsadil Císařov na Přerovsku, třetí Teplýšovice na Benešovsku.

Drmoul se zhruba 850 obyvateli získal první cenu mimo jiné za úpravu prostranství kolem místní kaple Svatého Josefa, regeneraci a výsadbu sídelní zeleně a úpravu vodní nádrže. Nechal také vybudovat dřevěný altán, terasy a lávky. Obci k tomu pomohly dotace z Programu rozvoje venkova a od EU.

Výchozí pozici měl přitom Drmoul těžkou. Obcí totiž vede frekventovaná silnice. „Tahle obec se s tím vším perfektně poprala, nádherně zrekonstruovala prostor obecní návsi i s návesním rybníčkem,“ uvedl předseda komise Jaroslav Brzák. Obec pravidelně pečuje i o lesní židovský hřbitov, postarala se i o obnovu místní historické osady ze 17. století, která byla v 50. letech zničena. 

Drmoul
Zdroj: ČT24

Třísethlavý Císařov se na druhé místo vyšplhal za péči o životní prostředí a uchování tradičního obrazu venkova. V případě Teplýšovic hodnotící komise ocenila dlouholetou snahu vedení obce i jejích obyvatel o údržbu zeleně, obnovu alejí, remízů a vodních ploch. Stejně jako další krajští vítězové mohou čerpat dotaci až 400 000 korun.

Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice. Celkem se letos soutěže zúčastnilo 305 obcí ze 13 krajů. Hlavní cenu získala uherskohradišťská obec Komňa, která loni v klání o zelenou stuhu skončila druhá. „Těší nás, že si obce uvědomují, že je důležité, v jakém prostředí žijí, jak to prostředí vypadá, že i estetika toho místa je důležitá,“ dodal Brzák.

Oranžová stuha
Zdroj: ČT24

V rámci soutěže Vesnice roku se ve Valdštejnském paláci předávaly také oranžové stuhy. Třináct obcí je dostalo za to, že podporují místní zemědělce nebo že se zapojují do ekologických projektů. Letošními finalisty se staly obce Pěnčín na Prostějovsku, Šípy na Rakovnicku a Řepeč na Táborsku. Vítěz bude vyhlášen 6. října. Zástupci všech 13 obcí už ale dnes od ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) obdrželi šek na dotaci 600 000 korun. Celorepublikový vítěz pak obdrží šek do výše 800 000 korun jako dotaci na konkrétní projekt.

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)