Konkurz Moravia Energo u konce, zůstaly miliardové dluhy

Ostrava - Prodej majetku zkrachovalé třinecké firmy Moravia Energo je u konce. Věřitelé většinu peněz neuvidí, pokrýt se podařilo necelých pět procent všech pohledávek. Na prodeji akcií této společnosti již dříve vydělal bývalý premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross. Insolvenční správkyně očekává, že věřitelé ještě několik procent ze svých pohledávek dostanou na konci konkurzu. Ten ale může skončit až po vyřešení všech soudních sporů.

Konkurz firmy Moravia Energo - jeden z nejrozsáhlejších v České republice – se blíží ke konci. Po společnosti zůstaly miliardové dluhy. „Soud rozhodl o částečném rozvrhu, podle kterého bylo mezi věřitele rozděleno asi 200 milionů korun, což představuje zhruba pět procent pohledávek věřitelů,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. Největšími věřiteli společnosti jsou skupina ČEZ a Komerční banka. Té Moravia Energo dlužila přes jednu miliardu. „Pohledávky, které skupina ČEZ přihlásila do insolvenčního řízení, vznikly z neuskutečněných budoucích kontraktů,“ vysvětlila mluvčí společnosti Alice Lutišanová.

Moravia Energo obchodovala s elektřinou. Podle insolvenční správkyně zkrachovala zřejmě proto, že se zavázala k drahým nákupům předtím, než její cena výrazně poklesla. Zřejmě jediný, kdo na ní nakonec vydělal, je tak bývalý premiér Stanislav Gross. V roce 2007 dostal za třetinový podíl ve společnosti více než 100 milionů korun. „Co bylo podkladem pro cenu akcií, to nemohu soudit. V roce 2007 a 2008 společnost rozhodně byla zdravá, nicméně už tehdy nákupy elektrické energie realizovala příliš draho,“ myslí si insolvenční správkyně Lenka Vidovičová. Prodejem akcií Stanislava Grosse se zabývala také protikorupční policie. Případ však nakonec odložila.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)