Při výbuchu hořlavých par v Moravanech se zranili tři dělníci

Moravany – V Moravanech u Brna dnes dopoledne zřejmě explodovaly hořlavé páry. Tři dělníci, kteří chemikálií v areálu firmy na výrobu elektromotorů čistili tlakovou nádobu na vodu, při výbuchu utrpěli vážné popáleniny až na 50 procentech těla. Podle jednatele firmy se nejedná o zaměstnance, ale o najaté pracovníky servisní společnosti. Příčiny neštěstí vyšetřují hasiči i policie.

Dělníci v uzavřených prostorách mimo hlavní výrobní budovu pomocí chemikálie odmašťovali nádobu o objemu 25 krychlových metrů, která je součástí stabilního hasicího systému. „Při údržbě vnitřku tlakové nádoby zřejmě výpary vysoce hořlavé látky vybuchly,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Výbuch nezpůsobil žádné škody na majetku, tři pracovníci se při něm však velmi vážně zranili. "Muži utrpěli popáleniny druhého a třetího stupně. Jeden z nich má sežehnuté
i dýchací cesty," informovala mluvčí jihomoravské záchranné služby Barbora Zuchová. Stav jednoho z mužů je natolik vážný, že jej lékaři museli uvést do umělého spánku.

Podle jednatele společnosti Vladimíra Klevara nejde o zaměstnance firmy. „Údržbu hasicího zařízení jsme si objednali u smluvní firmy. Práce si najatí pracovníci zajišťovali kompletně sami. Předpokládám, že k nim měli příslušné oprávnění a dodržovali všechny předpisy,“ řekl Klevar.

Hasiči na místě z nádoby odstraňovali zbytky žhnoucích textilií, které dělníci na čištění nádoby používali. O jakou chemikálii se jednalo a proč k výbuchu došlo, je teď předmětem vyšetřování.