Hledám pronájem – jsem slušný, nejsem menšina

Severní Čechy - Špatná, nebo naopak dobrá adresa dělá cenu nemovitosti. Násilí na Šluknovsku radikálně snížilo ceny na realitním trhu. O byty tam není zájem a jejich tržní ceny klesly za poslední měsíce skoro o třetinu. A důvod? Lidé nechtějí bydlet vedle nepřizpůsobivých občanů, mají špatné zkušenosti. Problémy ale nemají jen realitní makléři, samotní Romové dnes jen velmi těžko hledají pronájem bytu. Lidé se totiž stále častěji ptají, kdo bude jejich sousedem. A tak se stále častěji množí inzeráty s diskriminačním obsahem.

Podle Miroslava Dvořáka, ředitele Poradny pro občanství, občanská a lidská práva se jedná o desítky inzerátů denně: „Je to protizákonné ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele, nepochybně se jedná o porušení antidiskriminačního zákona.“

Citace inzerátů

Byt 1 plus 1, Teplice, měsíčně 4 200 Kč, NE MENŠINY

Byt 1 plus 1, Most, měsíčně 4 800 Kč, DŮM BEZ MENŠIN

2 plus kk, Teplice, nájemné 2 700 Kč, TICHÝ A ČISTÝ VZDUCH BEZ MENŠIN


V inzerátech se také mnohdy objevuje – HLEDÁM PRONÁJEM – JSEM SLUŠNÝ, NEJSEM MENŠINA. Lidé se totiž stále častěji ptají, kdo bude jejich sousedem. Na severu Čech se dotazy zvýšily o sto procent. V Česku obecně tuto otázku řeší třetina. „My se s tím setkáváme běžně, že klient řekne, že nechce, aby měl ten daný člověk zvíře, aby byl cizinec,“ dodal pro pořad 168 hodin Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří. 

Ceny nemovitostí v severních Čechách letí rapidně dolů a podle realitních makléřů se rozptyl v cenách očekává ještě větší. O zkušenosti s tímto jevem se podělil Vladimír Navara, ředitel pobočky realitní kanceláře v Ústí nad Labem: „Sídliště Na Terase v Ústí nad Labem je lukrativní místo, kde těchto občanů moc není - tři plus jedna se tam pohybuje okolo 1 milionu korun, o kousek dál, o 15 km, se dostaneme do Krupky, kde bydlí Romové  - byt tři plus jedna je neprodejný za 80 tisíc. Je to obrovský nepoměr.“ 

Kdo vydělává na bytech na severu (zdroj: ČT24)

Konkrétně Rumburk patřil ještě před pár lety díky okolní přírodě k vyhledávaným lokalitám. Dnes je zájem o zdejší byty, domy a roubenky téměř nulový. „Za poslední tři měsíce klesl počet prohlídek, z 500 prohlídek se dostáváme na 50,“ dodává Navara. 

To všechno nahrává spekulantům. Levné byty koupí, nepohodlné nájemníky vystěhují z lukrativních míst a ty pak výhodně zpeněží. Sociálně slabí končí pak hromadně v ubytovnách, kde žijí v nevyhovujících podmínkách, ale paradoxně v nejdražších pokojích. Platí se zde za každou postel. V tomto případě totiž funguje jednoduchý trik: Čím větší nájemné, tím stoupá výše vyplácených dávek. 

Miroslav Dvořák, ředitel Poradny pro občanství, občanská a lidská práva 

„Třeba v severních Čechách je průměrná cena bytu 3 plus 1 na volném trhu 6 tisíc (50-80 m). Naši klienti nemají šanci se do takového bydlení dostat. Na druhou stranu mají “obrovskou šanci„ dostat se do pasti. Za částku dvojnásobnou obývají ubytovnu o velikosti 20 metrů, kde probíhá veškerý život a tento nájem je jim kryt z rozpočtu státu. A na těchto penězích z veřejných rozpočtů, to znamená z daní všech poplatníků, vydělávají bohužel jak obce, které jsou vlastníky takových ubytoven, pak také samozřejmě nejrůznější “podnikatelské subjekty".


Michal Mach, zájemce o bydlení: "Přítelkyně do ubytovny nechce, rádi bychom do paneláku, jenomže když přijdu já a představím se jako Mach, tak není problém, když ona řekne Demeterová, tak to problém je, protože je Romka…."

Bydlení Romů
Zdroj: ČT24