Běžný zákrok, pak vrtulník. Cheb šetří dětské operace mandlí

Cheb – V chebské nemocnici prošetřují příčiny zdravotních problémů u dvou dětských pacientů, kteří se tam podrobili operaci mandlí. Děvčátka ve věku 3,5 a 6,5 roku byla na odstranění mandlí 26. září, zhruba po třech hodinách se u nich objevily krvácivé komplikace. Co je způsobilo, bude zjišťovat znalecká komise. Stav obou dětí je stabilizovaný.

„Komise má objasnit příčinu krvácivých komplikací včetně postupu zdravotnického personálu. Současně byly odeslány k expertize Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv vzorky léků podaných pacientům,“ upřesnil lékařský ředitel nemocnice Ilja Horník. Co bylo příčinou krvácivých komplikací, nelze podle Horníka zatím říci, neboť je vyšetřování na počátku.

„Předoperační vyšetření byla u obou pacientů v normě, včetně vyšetření koagulace (srážení krve),“ řekl Horník. „Musíme zjistit, jestli se jednalo o selhání lidského faktoru, komplikace podání léku, nebo věc, která může v určitém procentu vzniknout bez příčiny.“

Mladší z pacientek ve věku 3,5 roku byla letecky přepravena na vyšší pracoviště do Fakultní nemocnice v Plzni. Starší z dětí je i nadále hospitalizováno v Chebu.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Vedení Karlovarské krajské nemocnice o situaci informovalo odbor zdravotnictví Krajského úřadu Karlovarského kraje. „Vedení Karlovarské krajské nemocnice, a. s., čeká na výsledky interního šetření, na jejichž základě bude v případě pochybení kontaktovat policii,“ dodala Barbora Silná, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou chebská nemocnice patří.