Studenti našli tašku s 28 tisíci, odevzdali ji policii

Jihlava – Takřka filmovou pointu měl příběh muže, který v Jihlavě ztratil igelitku s peněženkou, kde bylo 28 tisíc korun. Našla ji parta mladých kluků v jihlavském parku a odevzdala na policii. Taška, peněženka i peníze putovaly do ztrát a nálezů, oddělení magistrátu, o kterém občané téměř nevědí. Týden se o ně nikdo nepřihlásil, až dnes si pro ně přišel šťastný majitel. Poctivé nálezce, studenty z Jihlavy, čeká odměna.

„První, co se nám honilo v hlavě, bylo to, čí taška je. Nebyla tam žádná informace, žádné doklady, žádná občanka. Jenom ty peníze a pár stravenek,“ uvedl jeden z nálezců. Mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis sdělil, že o částku se dnes přihlásili tři lidi. Jen jedna osoba však uvedla přesný popis peněženky a bankovek v ní.

Vedoucí sociálního odboru magistrátu Kateřina Škarková prozradila, že jedním ze zajímavých nálezů v oddělení ztrát a nálezů je sbírka mincí z různých států. Mezi nejčastější nálezy patří svazky klíčů, nouze není o různé druhy pokladen, nářadí, knih a desítky prázdných peněženek a mobilních telefonů.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Většina nálezů ale po půl roce končí na skládce. Klíče se musí zdeformovat a mobily končí jako nebezpečný odpad.