Těžkooděnci z Nového Boru zmizeli, starosta je překvapen

Nový Bor (Českolipsko) - Policejní težkooděnci, kteří měli pomoci uklidnit vyhrocenou situaci mezi majoritní společností a romskou menšinou na severu Čech, se z Nového Boru v tichosti vytratili. Starosta Jaromír Dvořák je překvapen, nikdo s ním o tom nejednal. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Pět desítek pořádkových policistů bylo do Boru, Varnsdorfu a Rumburku nasazeno 23. srpna a zůstat měli až do odvolání, sliboval to i premiér Petr Nečas (ODS).

„Byli jsme domluveni, že o tom, kdy a jak se tento specializovaný oddíl z Nového Boru stáhne a co bude dál, budeme jednat s policejním prezidentem Petrem Lessym. Nikdo se neozval a jsou pryč. Policejní hlídky budou u nás posíleny teď už jen v noci a o víkendech,“ řekl deníku starosta Dvořák. Situace ve městě je podle starosty klidná, k žádným incidentům po odchodu speciální jednotky nedošlo. Jak to bude dál, to ukáže až čas.

„Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák se dohodl s krajským ředitelem libereckého kraje na tom, že policisté, kteří službu v Novém Boru posilují, momentálně nejsou potřeba. Situace se zklidnila natolik, že to tam zvládnou svými silami a prostředky,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jan Melša. Podle něj byli policisté pouze přesunuti do Šluknovského výběžku. Pokud by však byli v Novém Boru opět třeba, jsou připraveni se tam vrátit.

Policisté na nádraží v Novém Boru
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek zasedala na radnici Komise prevence kriminality, která vybírala asistenty městské policie z řad romských zájemců. Ti by měli zlepšit komunikaci mezi strážníky a Romy a také sami aktivně přispět ke zlepšení vztahů mezi majoritou a Romy. „Vytvořili jsme žebříček, ale zatím jsme vybrali první dva, které čeká školení. Potom by měli pracovat přímo v terénu mezi novoborskými Romy,“ dodal starosta.

V Novém Boru panuje napětí od počátku srpna, kdy skupina Romů brutálně napadla hosty jedné místní herny. Útoku předcházel konflikt mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Obsluha od nich prý požadovala občanské průkazy, mladíci ji za to začali slovně napadat. Jeden z hostů se ženy zastal a jednoho z mladíků údajně i udeřil. Pak hosté mladíky z baru vyvedli. Oni se však o něco později vrátili s posilou vyzbrojeni mačetami a obušky. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postiženému muži museli v liberecké nemocnici operovat hlavu.

Tři údajné útočníky policie dopadla a ve vazbě čekají na soud. Další dva útočníci - šestatřicetiletý Antonín Sinu a devatenáctiletý Jakub Žiga, zatím dopadeni nebyli a jsou stíháni jako uprchlí.

Lidé ve městě sepsali kvůli situaci v Novém Boru petici adresovanou české vládě, v níž žádají lepší kamerový systém vybavený zvukem a víc státních policistů. To by mělo zajistit větší bezpečnost pro obyvatele města. Sepsalo ji místní občanské sdružení Bezpečí domova. Jeho členové požadují po státu, aby občanům pomáhal a chránil je.