Rousínov hledá budoucnost svého náměstí

Rousínov – Rousínov na Brněnsku hledá novou podobu náměstí. Hromadná doprava se totiž přesunula na nový autobusový terminál, a v centru města tak vznikl nový a nevyužitý prostor. Radnice se proto přihlásila do architektonické soutěže Petra Parléře, kde v silné konkurenci uspěla. Nyní veřejnosti představila čtyři projekty, jak by v budoucnu mohlo centrum Rousínova vypadat.

„Město chtělo, aby se z náměstí stalo centrum setkávání lidí. Zatím je pouze geometrickým centrem a nikoliv centrem setkávání, a my bychom ho chtěli nějak zlidštit,“ uvedl starosta František Havíř. Zastupitelé se proto rozhodli přihlásit do architektonické soutěže Petra Parléře, kde město uspělo v silné konkurenci historických měst.

Plán na přeměnu Sušilova náměstí dodaly hned čtyři ateliéry. Ty vidí jako hlavní problém města dopravu. „Na prvním místě by měl být vždycky obyvatel Rousínova, nikoliv projíždějící řidič polského kamionu. Když se podíváte na současnou situaci, tak místní maminky zoufale uskakují provozu kamionů a tranzitní dopravy,“ upozornil architekt Jan Mléčka.

„Rousínovské náměstí nefunguje tak, jak by mělo,“ dodává architekt Martin Rosa. „Není to důstojný prostor, kde by se mohly odehrávat nějaké kulturní společenské události; slouží spíše jako parkoviště a velká část náměstí jsou právě neupravené plochy.“

Studie mohou být částečně využity už příští rok, kdy je plánovaná celková rekonstrukce silničního průtahu.

Reportáž Adama Faika (zdroj: ČT24)