Škola v Třešti zůstala na ocet, město jí hledá uplatnění

Třešť - Město Třešť na Vysočině má starosti s nevyužívanými chátrajícími budovami a pozemky. K opuštěným továrním objektům letos přibyla také budova školy přímo v centru města. Budova z roku 1890 byla první měšťanskou školou v regionu a až do letošního června 111 let sloužila k výuce. Kvůli úbytku žáků ale místní učiliště skončilo a město zatím marně hledá pro dům další využití.

„Zatím nikdo s ničím konkrétním nepřišel, spíš jde zatím jen o vize a přání,“ povzdechl si tajemník městského úřadu Stanislav Bartušek. Budova by přitom mohla sloužit k bydlení, mohla by poskytnout kancelářské prostory i zázemí pro poskytování služeb, chybí ovšem zájemci. Nevyužívaných a chátrajících prostor má totiž Třešť příliš. Firmy podle Bartuška na výzvy města, aby s objekty něco konstruktivního dělaly, ani nereagují.

Opuštěnou školu si město nechá v majetku i za cenu vysokých nákladů na temperování a údržbu budovy. Chce mít na rozdíl od ostatních prázdných areálů jiných majitelů kontrolu nad její budoucností. V plánu je možnost výměny oken, případně zateplení. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Z celé prázdné školy se zatím podařilo najít uplatnění pouze pro unikátní sbírku sedmi set padesáti plastových modelů vojenské techniky. Město je získalo z pozůstalosti a už připravuje místnosti, kam modelářskou expozici nainstaluje. Výstavu zpřístupní v polovině příštího roku.