Dotaci pro nemocnici podepsal Rath až po nátlaku Evropské komise

Slaný – Až opakovaný a ostrý zásah evropské komise přinutil středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) k formálnímu podpisu smlouvy na 50milionovou evropskou dotaci pro nemocnici ve Slaném. Víc než rok přislíbené peníze odmítal Rath z pozice předsedy středočeské Regionální rady podepsat, protože prý nakupované přístoje byly předražené. Hejtman nakonec dotaci podle starosty Slaného podepsal  po zpracování nezávislého posudku, který ukázal, že město při nákupu zdravotnické techniky postupovalo správně.

Rath se podle vedení Slaného domníval, že byly zakoupené přístroje o 20 procent předražené. Vyplývá to prý z tabulky, kterou městu poslal v informačním dopise. V ní byly podle radnice uvedeny vysoutěžené ceny, které krajský úřad porovnal s cenami přístrojů od jiné společnosti. 

Případem se v srpnu zabývala také Evropská komise, která tehdy středočeského hejtmana vyzvala, aby neprodleně dotaci podepsal. „Podle stanoviska evropské komise měl schválený a vybraný projekt bez zbytečného odkladu podepsat a pokud měl nějaké námitky, měl je uplatnit v dřívějších fázích výběrového řízení,“ uvedl mluvčí Zastoupení EK v Česku Martin Stašek. Podle Ratha komise pohrozila, že pokud dotaci nepodepíše, tak zřejmě zastaví proplácení žádostí celému kraji.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Městská nemocnice loni za 58 milionů korun pořídila například novou počítačovou tomografii, několik rentgenů, endoskopickou věž, operační nebo porodní stoly. Kvůli nákupu nemocničního vybavení si vzalo město úvěr, z něhož částku zaplatilo. Podle starosty Ivo Rubíka (ODS) kvůli tomu městu vznikla ztráta půl milionu korun. Rubík se proto bude radit s právníky, zda bude požadovat náhradu škody po středočeském hejtmanovi soudní cestou.  

Středočeský hejtman ale vidí chybu na staně Slaného: „Chybu udělalo vedení města, protože to si přece nemělo přístroje pořizovat předtím, než mělo podepsanou smlouvu o dotaci.“ Podle starosty ale od okamžiku odsouhlasení dotace běží lhůty a město musí dodržet harmonogram, jinak by o bruselské peníze přišlo. Navíc už nemocnice nové přístoje nutně potřebovala.