Pořádková policie hlídá už jen Šluknovsko

Rumburk – Mimořádně svolaná pořádková policejní jednotka v severních Čechách hlídá už jenom Šluknovsko. Stáhla se tedy z Nového Boru, kde podle policejního prezidia už není potřeba. Místo pražských policistů, kteří do severních Čech dojížděli, nově hlídají pořádek v oblasti jejich brněnští kolegové. Ti ve městech, která mají chránit, i nocují. Policejní přítomnost v regionu zatím stála 29,6 milionu korun.

Brněnská jednotka vyslala na Šluknovsko 50 policistů. Hlídá pořádek v Rumburku, Varnsdorfu nebo Šluknově. Nový Bor je podle policejního velení nejklidnější a mimořádná jednotka tam už není potřeba. „Dohodli jsme se, že policisty stáhnou do jiných lokalit, hlavně do výběžku, kde jsou potřeba víc,“ uvedl mluvčí prezidia Jan Melša. O pořádek v Novém Boru se tak bude opět starat pouze regionální liberecká policie.

Policejní jednotky hlídají ulice od konce srpna, jejich vyslání bylo reakcí na dva ozbrojené útoky nově příchozích Romů na starousedlíky a následnou vlnu protestů. I s hlídáním protiromských demonstrací už se náklady vyšplhaly na 29,6 milionu korun. Necelé tři miliony stály pohonné hmoty a další náklady, zbylých 26,7 milionu tvoří personální náklady.

Podle mluvčího Melši budou konečné náklady, které policie pořádkovým silám skutečně zaplatí, o něco nižší. Lidé nasazení v severních Čechách dostanou pouze část přesčasů, někteří policisté si za účast v pořádkových silách berou náhradní volno v týdnu, nebo dokonce pracují zdarma. Uvedených 26,7 milionu je hodnota práce, kterou policisté v regionu skutečně odvedli, uvedl Melša.