Chlapec se houpal na fotbalové brance, ta ho zabila

Lubenec - Pád fotbalové branky zabil včera odpoledne v Lubenci na Lounsku třináctiletého chlapce. Mladík se houpal na přenosné konstrukci, která mu po převážení spadla na hlavu. Chlapce nezachránila ani odborná lékařská pomoc včetně včasného příletu vrtulníku. Je to už šestý podobný tragický případ za posledních 5 let. Podle starosty obce byly branky většinou ukotveny, příčinou neštěstí však zřejmě byla krádež bezpečnostní součástky.

Podle starosty Lubence Bohumila Peterky se neštěstí stalo u hřiště. Na travnatou plochu mají přístup pouze kluboví hráči v rámci oficiálních tréninků, proto se v blízkosti hřiště pro rekreační aktivity přistavily branky – právě pod jednou z nich našel smrt třináctiletý chlapec. „Ta branka na něj dopadla v oblasti obličeje a části hlavy, takže to bylo velice těžko slučitelné se životem,“ sdělila lékařka Dana Šašková. 

Hřiště patří místnímu fotbalovému klubu. Podle starosty Bohumila Peterky jsou přenosné branky většinou přivázané a zajištěné proti pádu. „Při tréninku se vždycky odvázaly a postavily se. Byly tam veliké hřeby, kterými se to zajišťovalo. Zřejmě je asi někdo ukrad,“ uvedl Peterka. V Česku jde za posledních pět let už o šestý případ smrti dítěte kvůli pádu branky. Před dvěma roky zemřel třináctiletý chlapec z Třebíčska a šestiletá dívka na Jihlavsku. 

Smuteční svíčky na místě neštěstí
Zdroj: ČT24

Fotbalový svaz kvůli neštěstím rozjel projekt, který má dát fotbalovým klubům místo starých ocelových tréninkových branek nové z kompozitních materiálů, jejichž část je vyplněna pískem a neměly by se převrhnout. Projekt ale závisí i na spoluúčasti krajů - jedna branka stojí zhruba 17 tisíc až 20 tisíc korun. 

Některé kraje daly do projektu sumy v řádu jednotek milionů korun, Ústecký kraj o projekt ale zájem neprojevil. „Aktivně se zapojil Středočeský a Jihomoravský kraj, v jednáních je kraj Olomoucký, Jihočeský a Pardubický. Ústecký kraj, bohužel, není ani v jednání,“ řekl mediální zástupce Fotbalové asociace Radim Kovács. Asociace vyjádřila rodině chlapce soustrast. „K neštěstí vůbec nemuselo dojít,“ dodal Kovács. Vyjádření Ústeckého kraje se během odpoledne získat nepodařilo.

Reportáž Marka Štetiny (zdroj: ČT24)