Nejhorší scénář pro Hřensko - exekuce

Hřensko - Na Hřensko na Děčínsku začínají dopadat důsledky včerejšího rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem, který prohlásil tamní loňské volby za neplatné. Zastupitelstvo přestalo existovat a od dnešního dne už obec vede pouze starosta Josef Černý. Nové volby mohou být nejdřív za čtyři měsíce. Podle ministerstva vnitra se rozhodnutím soudu ruší i veškerá rozhodnutí zastupitelů, a to může mít dopad na uzavřené smlouvy.

Například do rekonstrukce povodněmi zničených soutěsek v Hřensku dalo zastupitelstvo 20 milionů korun z dotací. Tyto peníze se ale vrátit nedají, přírodní unikát je už opravený. Podobný scénář s vracením peněz nastane i v případě půjček či pronájmů, které zastupitelé za poslední rok schválili. „Jestli obec uzavřela smlouvu, která je tedy teď neplatná, třeba na půjčku, tak by peníze měla vrátit, ve chvíli, kdy ty peníze nemá, už je na něco použila, tak je potřeba tu smlouvu znovu uzavřít. Kdyby ji nechtělo nové zastupitelstvo uzavřít, tak bude neplatná, to by se potom muselo řešit ad hoc,“ řekl k tomu mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Je ale možné, že nově zvoleným zastupitelům se smlouvy nebudou líbit a odmítnou je znovu uzavřít. Podle Řepky by pak nejhorší variantou bylo, že by se Hřensko dostalo do exekuce. „Tuto variantu nepřipouštíme, ani nepředpokládáme,“ prohlásil Řepka. „Mám vážné obavy, že by to bylo likvidační,“ bojí se starosta Černý.

Podle rozhodnutí soudu bylo krátce před loňskými volbami přihlášeno 32 voličů účelově k trvalému pobytu v obci. Podle soudu mohlo těchto více než 17 procent voličů výsledky voleb významně ovlivnit. Rozhodnutí soudu už neumožňuje žádný opravný prostředek. Politolog Stanislav Balík považuje verdikt soudu za fatální selhání. 

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Bez zastupitelstva už téměř rok funguje i další ústecká obec - Krupka. Dramatické vize o exekuci se jí ale netýkají, zastupitelstvo se totiž po volbách ani jednou nesešlo a nestihlo tak o ničem rozhodnout.