„Azbestová budova“ v Berouně čeká na demolici

Beroun - Beroun chce odstranit starou budovu bývalého centra pro neslyšící Hobex. Budova je v dezolátním stavu, žijí v ní bezdomovci a narkomani a navíc je postavena z panelů, obsahujících jedovatý azbest. Vlastník však na likvidaci nemá peníze. Město se proto rozhodlo objekt odkoupit a na jeho likvidaci zažádat o dotaci.

„Obyvatelé, kteří tam jsou, jsou potenciálním rizikem infekcí. V areálu se dle vyjádření krajské hygieny objevuje žloutenka typu C,“ říká starostka města Šárka Endrlová. K areálu už pravidelně jezdí hlídky městské policie. „Dochází tam k vloupání do zahrad, do kůlen a převažuje tam strach o děti, neboť v nejbližším okolí se nachází jak mateřská školka tak škola základní,“ říká velitel Městské policie Beroun Pavel Novák.

Stavba měla být zbourána už dávno. Panely totiž obsahují jedovatý azbest, který kvůli několika požárům už není možné od panelů oddělit. „Demolice vyžaduje speciální firmu, která bude dbát na to, aby se nedostala vlákna z azbestových materiálů do ovzduší,“ říká vedoucí odboru životního prostředí v Berouně Jitka Ciroková. „Všechno co tam je, už je považováno za nebezpečný odpad a musí se to speciálně sládkovat,“ říká Endrlová.

Situaci však komplikují majetkové vztahy. Budovu vlastní centrum neslyšících, které na likvidaci nemá peníze. Do problému se proto vložila radnice. „Ve chvíli, kdy budou budovy zbaveny exekučních titulů, budou tudíž majetkově čisté, jsme připraveni je koupit,“ dodává starostka. Cenou bude symbolických tisíc korun. Podmínkou pro odkup ale bude právě získání dotace. Demolice si totiž kvůli speciálním podmínkám vyžádá víc než 10 milionů korun. Město samo by na ni finance nemělo.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)