Křičící budka v Brně upozorňovala na nedodržování lidských práv

Brno - Pozornost lidí v centru Brna dnes přitahovala "křičící budka". Byla součástí happeningu ke Světovému dni důstojné práce, který připadá na 7. říjen. Do budky si mohl zajít zakřičet kdokoli – dal tím hlas dodržování pracovních i lidských práv při výrobě zboží. Fotopetici předají aktivisté na Den lidských práv 10. prosince zástupcům nadnárodních i českých společností.

„Firmy si musí uvědomit, že české spotřebitele čím dál víc zajímá, kde a za jakých podmínek se ušilo jejich oblečení, vyrobily hračky nebo vypěstovalo exotické ovoce,“ říká Anna Lazorová, vedoucí programu Odpovědnost firem organizace NaZemi. 

Budka kampaně Máme hlas své turné po českých městech a letních festivalech odstartovala letos v srpnu. „Džíny, počítače, hračky, ale i exotické ovoce se k nám dovážejí z rozvojových zemí, kde jsou často vyprodukovány za nelidských podmínek,“ popisuje Anna Lazorová. „Diskuse a ohlasy lidí přímo z jednotlivých míst značí, že Čechům začíná záležet na podmínkách, v nichž vzniklo zboží denní potřeby.“ Kampaň Máme hlas organizuje nevládní společnost NaZemi, která ve spolupráci se zahraničními partnery mapuje pracovní podmínky v rozvojových zemích. Akce je součástí širší iniciativy Byznys a lidská práva, kterou realizují kromě také organizace Amnesty International a Ekologický právní servis. 

Gabriela Štěpánková o významu křičící budky (zdroj: ČT24)

Z výzkumů vyplynulo, že například ve vietnamských továrnách na outdoorové oblečení pracují dělníci až 16 hodin denně 6 dnů v týdnu. Právě odtud, a také z Číny, se dováží v Česku tolik oblíbené oděvy pro volný čas. „Často nejsou propláceny přesčasy, továrny zadržují mzdy a dělníci se nesmějí sdružovat v nezávislých odborech,“ popisuje Anna Lazorová, která se výzkumu ve Vietnamu sama účastnila.