Centrum Přerova by měla proti povodním ochránit zeď

Přerov – Obyvatele Přerova žijící na nábřeží Edvarda Beneše by měla proti rozvodněné Bečvě ochránit nová protipovodňová opatření. Podle zástupců města totiž patří tento úsek kvůli povodním k jednomu z nejrizikovějších v centru. Radnice proto hodlá postavit 300 metrů dlouhou opěrnou zeď – na její podobě by se měla podílet i městská architektka.

„Už jsme vyčlenili peníze na projektovou dokumentaci. Jsme si vědomi, že v případě povodní je provizorní ochranná hráz, která tu byla třeba i vloni vytvořená pomocí vaků s pískem, nedostatečná. Proto preferujeme stavbu bytelné zdi, přes níž by se voda nedostala,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS). Podle něj se již stavba kreslí a zaměřuje.   

Nábřeží patří mezi rekreační zóny ve středu Přerova, v zimě zde například sáňkují děti a obyvatelé sem vyrážejí na procházky. Radnice proto musí pro stavbu najít vhodnou formu. „Je to centrum města, nemůžeme tam udělat betonovou stěnu. Chceme proto tuto stavbu s městskou architektkou nějak zpracovat. V úvahu například přidá zabudování laviček či květináčů,“ doplnil náměstek.   

Opěrná zeď by měla vyrůst v úseku mezi mostem Míru a mostem Legií v délce zhruba 300 metrů. Zeď má být vysoká 1,2 až 1,3 metru, měla by mít také prostupy, které se v případě zvednutí hladiny Bečvy zastaví mobilními zátarasy. Podle původních odhadů měla stavba přijít na zhruba pět milionů korun. Zástupci radnice však uvedli, že částka bude pravděpodobně podstatně vyšší. 

Snížit rizika záplav na celém toku řeky Bečvy v Olomouckém kraji by měla pomoci i nová studie, na které nyní pracuje specializovaná firma. Hotova by měla být do konce listopadu. Povodí Moravy za ni zaplatí zhruba 3,7 milionu korun. Odborníci navrhnou například zvýšení kapacit koryt a jezů nebo stavbu hrází. Studie bude zahrnovat i vybudování teplického poldru, který by měl patřit mezi největší v zemi.