Valašské Meziříčí zavede autobusy na zavolání

Valašské Meziříčí – Autobusových linek, které jezdí do místních částí ve Valašském Meziříčí, v poslední době podstatně ubylo. Lidem, kteří si na městskou hromadnou dopravu stěžují, se radnice rozhodla zajistit takzvané autobusy na zavolání. Ty obslouží i místa, kam současné linky nezajíždějí. Pro cestující ale není plán na nový systém MHD docela dobrou zprávou. Radnice totiž současně zdraží jízdenky. Navíc se zbaví nákladných spojů, kterými nikdo nejezdí.

Zastupitelé dnes rozhodli o vypsání veřejné soutěže na změny v hromadné dopravě včetně zavedení takzvaných radiobusů, které si pasažéři objednají telefonicky a zajíždět budou i tam, kam běžné linky nejezdí. MHD v klasické podobě zůstane ve městě pouze ve špičkách. Jindy budou k dispozici výhradně autobusy na zavolání, na spojích přitom pojedou mikrobusy.

S tzv. radiobusy ale nebude zcela snadná práce. Každý zájemce si je bude muset objednat telefonicky půl hodiny před odjezdem. „Než by měl velký autobus jet na konečnou prázdný a s jedním cestujícím zpět, tak jede pro jednoho cestujícího třeba jen tři zastávky a vrací se zpět do centra,“ zhodnotil nápad autor zadávací studie Milan Cedlina, který projekt vymyslel. S provozem radiobusů má zkušenosti, protože už je provozuje na Podorlicku.

Milan Cedidla z Rychnova o provozování radiobusů (zdroj: ČT24)

Autobusy teď ve Valšském Meziříčí utrží na jízdném každý rok 4 miliony, radnice ze svého posílá dalších 9 milionů ročně. Systém s radiobusy by stál stejně, ale nabízel by daleko více možností. Včetně víkendových spojů do nejzapadlejších městských částí, jako je například do deseti kilometrů vzdálený Hrachovec, Bynina, Podlesí nebo Poličná.

Současně se zavedením autobusů na telefon přitom MHD zdraží. Pasažéři připlatí ke stávajícím devíti korunám dalších pět. Přesto nová služba strhla zastupitele. Hlasování bylo jednoznačné, projekt podpořilo všech devatenáct členů. Radiobus má začít jezdit od roku 2013. Valašské Meziříčí se s radiobusy připojí k Rychnovu nad Kněžnou a Zbirohu, kde už mikrobusy na zavolání jezdí.