Renesanční most ve Stříbře se dostal na zlatou minci

Stříbro - Zlatou minci, jejímž motivem se stal 450 let starý renesanční most ve Stříbře, uvedla dnes do oběhu Česká národní banka (ČNB). Její nominální hodnota je 5 000 korun, prodejní cena je více než trojnásobná. Jde o 22. zlatou minci, kterou ČNB za 11 let v rámci tří cyklů vydala.

Mince s mosty v České republice, jichž banka do roku 2015 emituje deset, jsou po české architektuře a technických památkách třetím cyklem ČNB. Letos na jaře dala banka do oběhu minci s mostem v Písku, nejstarším v Česku, po Stříbře bude následovat v květnu 2012 barokní most v Náměšti nad Oslavou. „Stříbrský most má jednu zvláštnost. Kromě Karlova mostu je jediný most v Čechách, který má mostní věž,“ uvedl Tomáš Hládek, šéf sekce peněžního a platebního styku ČNB.

ČNB vydala 10 000 zlatých mincí s mostem ve Stříbře, za něž platí prodejci 15 753 korun (běžná kvalita) a 16 153 korun (špičková kvalita). „Obsahuje půl trojské unce zlata, tedy 15,55 gramu, a dále jsou v ceně zahrnuty náklady spojené s výrobou mince,“ dodal. Většina mincí už je prodána, protože ČNB jich nechává vyrobit pouze tolik, kolik si u ní stálí odběratelé a prodejci, s nimiž má smlouvy, objednají. Zájemci si pak mince mohou koupit u těchto prodejců. Zlatá mince je platným platidlem. Pokud by ji někdo přinesl do ČNB, tak za ní, i v případě velkého poklesu ceny zlata, dostane pořád 5 000 korun, uvedl Hládek.

„Je to způsob, jak propagovat v Česku i zahraničí to, co tady umíme anebo jsme vytvořili. Proto vybíráme věci, které odrážejí to, co udělali naši předkové,“ řekl guvernér Miroslav Singer. Zájem o mince podle něj trvá bez ohledu na cenu zlata.

Mince o průměru 28 milimetrů jsou vyrobeny ze zlata o ryzosti 999.9. Autorem vítězného návrhu se stal sochař Zbyněk Fojtů. Na lícové straně je detail sgrafitové výzdoby s reliéfem městského znaku. V obdélníku nad reliéfem jsou heraldická zvířata - český lev, moravská a slezská orlice. Na rubu je celkový pohled na most; po obvodu je umístěn letopočet ražby.

Podle Ludmily Drncové z Národního památkového ústavu je raritou, že se most zachoval ve stejném stavu od minulosti po dnešek a zasahovalo se do něj jen minimálně. Skládá se ze tří částí - říčního mostu se dvěma oblouky, dvoupatrové mostní věže, která je podle ní nejzajímavější, a inundační části pro případ povodní, která se nyní opravuje. Na říčním mostě je socha sv. Jana Nepomuckého - patrona mostů.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)