Začíná festival krátkých hraných filmů Brněnská 16

Brno - Vernisáží projekce experimentálních filmů Videotime 20 dnes začíná mezinárodní festival krátkých hraných filmů Brněnská 16. Festival nabídne filmy s nulovým rozpočtem, žánrovou pestrost, sociální témata, nečekané zvraty, chytře zpracovaná klišé. V sále Břetislava Bakaly a v kině Art diváci postupně spatří přes 90 amatérských snímků z celého světa. Filmy ze soutěžní sekce bude hodnotit porota v čele s režisérem Robertem Sedláčkem. Brněnská 16 potrvá do neděle 16. října.

Do poroty, která soutěžní filmy zhodnotí, zasednou režisér Robert Sedláček, filmová teoretička Marika Kupková, animátorka Pavla Provazníková, člen štábu Transylvania Film Festival Dan Nastasoiu, novinář, režisér a pedagog Rodrigo Morales. Soutěžní program doplňuje pásmo avantgardních pokusů nedávno zemřelého režiséra Otakara Vávry z 30. let.

Brněnská šestnáctka existuje od roku 1960. První čtyři ročníky se konaly jako soutěž amatérského filmu v žánrech agitka a satira. V pátém ročníku se objevila nová kategorie malé filmové formy, která nakonec zcela vytlačila původní zaměření přehlídky. Dnes festival obesílají amatéři, nekomerční profesionálové a studenti či adepti filmových škol z celého světa. Letos dramaturgický tým vybíral z 356 přihlášených děl od filmařů z celého světa. Do soutěže se jich dostalo 52. Dále festival promítne pozoruhodné starší filmy, například snímky archivu z FAMU z 60. let minulého století.

Pořadatelé na festival upozornili netradičním happeningem - 100 kraťasů nabízeli za 250 korun

Zahájení předprodeje permanentek předcházela kampaň, které upozorňovala na „výprodej kraťasů“. Slibovali 100 kraťasů za 250 korun, což je skutečný počet filmů na festivalu a cena permanentky. Před sálem Břetislava Bakaly se na začátku výprodeje shromáždily asi dvě stovky lidí. Část z nich ale evidentně přišla na výprodej textilu, ne koupit si vstupenky na festival. „Pak dneska něčemu věřte,“ sdělovala si dojmy skupinka lidí středního věku. „Vyhozené peníze za autobus,“ řekl jeden z důchodců, kteří na místo přišli.